Baba bıraktı, oğlu başladı – D20Haber
01.05.2024, Çarşamba
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Baba bıraktı, oğlu başladı

Baba bıraktı, oğlu başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Ekim 2017 Perşembe - 09:44Güncelleme: 19 Ekim 2017 Perşembe - 09:44
Baba bıraktı, oğlu başladı

Denizli Barosu’na 5 yeni avukat katıldı. Eğitimlerini ve stajlarını tamamlayan genç hukukçular, denizli Barosu’nda yemin ederek mesleklerine başladı. Meslek yemini edenlerden birisi de Bayram Can Çapar oldu. Deneyimli hukukçu Bekir Çapar noterliğe geçerek avukatlık mesleğini fiilen noktalarken, onun görevini oğlu Bayram can Çapar devraldı.

Eğitimlerinin ardından bir yıllık stajlarını deneyimli avukatların bürosunda tamamlayan Bayram Can Çapar, Salise Özdemir, Fatma Tuğçe Sarı, Yağmur Terzioğlu ve Mehmet Beceren için Denizli Barosu’nda yemin töreni düzenlendi. Törene Baro Başkanı Müjdat İlhan, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan vekili Ali Değirmenci, CHP İl Başkanı Teoman Sancar, avukatlar ve genç hukukçuların aileleri katıldı.

“BÜTÜN YAŞANANLARA RAĞMEN HUKUK”

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, törende yaptığı konuşmada, ülkenin içinde bulunduğu durumun yarattığı sorunları ortadan kaldırmak adına mesleki açıdan genç meslektaşlarının omuzlarına büyük bir yük bindirdiğini vurguladı.

“İçinde yaşadığımız coğrafyanın olumsuzluklarını hepimiz biliyoruz. Öncelikle 3 gün önce şehit düşen askerlerimize rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Ülkenin bekası, bütünlüğü için canlarını ortaya koyuyor ve şehit oluyorlar. Maalesef kasıtlı kurşunların hedefi olan meslektaşlarım var. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum” diyen İlhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün bu yaşanılanlara rağmen hukuk diyoruz. Hakkın tecellisi için, hakkı hakkın sahibine vermek için biz avukatlar içinde bulunduğumuz tüm olumsuzluklara rağmen layıkıyla hizmet üretmeye çaba sarf ediyoruz. Ne yapıyoruz KHK ile sınırlandırılan savunma hakkına rağmen savunma hakkının kutsallığından bahisle duruşma salonlarında hizmet üretiyoruz. Savunma hakkının kısıtlanması avukatın mesleğini icrasına yönelik engeldir. Ancak, burada asıl mağduriyet hak sahibi yurttaşın hakkının teslimi konusunda avukatın görevini ifa edememesinden dolayı yaşayacağı olumsuzluktur. Sonuçta biz kimin için hizmet üretiyoruz? Yurttaşımız için. Dolayısıyla hakkın sahibi kendi hakkına ulaşırken avukatına yaşatılan kısıtlamalardan dolayı belki hak kaybına uğrayacaktır. Sakın ola ki bunlar sizde yılgınlık yaratmasın.”

“DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİN GÖSTERGESİ SAVUNMA HAKKIDIR”

Şaşalı adliye saraylarının demokrasi getirmeye yetmediğini belirten İlhan, “Bir ülkenin demokratik hukuk devlet olduğunun göstergesi avukatlarının savunma yaparken yaşadığı bağımsızlıktır. Adına demokrasi denen birçok demokraside, ülkede şaşalı duruşma salonları, adliye sarayları vardır ama orada avukatlar hizmet üretirken evrensel hukuk normlarının kendilerine tanıdığı yetkileri kullanamazlar. Bu yüzden biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti özelliklerimizi avukatlarımıza tanıdığımız haklardan ve yetkilerden bahsederek belirli bir noktaya taşıyacağız. Bu sorumluluk da tabi ki sizlerde olacak. Bizler bugüne kadar yol gösterme adına belki bir şeyler yaptık ama sizlerle daha güçlüyüz, sizlerle daha güzel şeyler yapma arzusu içindeyiz” dedi.

Baba bıraktı, oğlu başladı

GENÇ HUKUKÇULARA NASİHAT

Bozkurt Noterliği görevine başlayan ve avukatlık fiilen bırakan Bekir Çapar da mesleğini oğlu Bayram Can Çapar’a bırakmanın heyecan ve gururunu yaşadı. Çapar, oğluna ve genç avukatlara “Adalet hizmeti kesintisiz, koşulsuz olmalı. Yetim ve kul hakkına dokunmayın ayeti kerimesi vardır. Bu ayeti kerime, adalet hizmetinin ne kadar zor meşakkatli olduğunu göstermektedir. Oğluma ve genç meslektaşlarıma şunu söylüyorum: Şemsi Tebrizi şöyle diyor: Birisi gelir seni sen eder, birisi gelir seni senden eder. Siz onu ondan eden olmayın” nasihatini yaptı.

Konuşmaların ardından Bayram Can Çapar, Salise Özdemir, Fatma Tuğçe Sarı, Yağmur Terzioğlu ve Mehmet Beceren meslek yemini etti, cübbeleri giydi ve ruhsatlarını alarak mesleklerine “merhaba” dedi.

BARONUN ÜYE SAYISI 1.079 OLDU

Mesleğe yeni katılan genç avukatlarla birlikte Denizli Barosu’nun üye sayısı bin 79’a yükseldi. Baroya kayıtlı avukatların 704’ü erkek, 375’i kadın. Avukatlardan 999’u il merkezinde görev yapıyor. Stajyer avukat sayısı ise 136.