Türk milletinin kurtuluş destanının dizelere döküldüğü İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin üzerinden 97 yıl geçti. Bugün, milli marşımızın TBMM’de kabul edilişinin 97’nci yıldönümü.
Mehmet Akif Ersoy’un, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı’ndan galip çıkacağımız inancıyla kaleme alınan İstiklal Marşı’nın, milli marş olarak kabul edilişinin 97’nci yıldönümünde, Denizli protokolü mesajlar yayımladı. İşte o mesajlar:
KARAHAN: VAR OLMA MÜCADELESİNİN ÖLÜMSÜZLEŞTİĞİ DİZELER
Vali Hasan Karahan, yayımladığı mesajda, “İstiklal Marşı, Türk Milletinin yurt ve bayrak sevgisinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin ölümsüzleştirildiği dizelerdir” diyerek, şunları kaydetti:
“Duygulara tercüman olan bu destansı eser, vatan, millet, istiklal ve din sevgisiyle yoğrulmuş milletimizin, bu kutsal değerlerine göz dikenlere karşı gösterdiği büyük kahramanlıkların, eşsiz dizelerle tezahürüdür. İşte bu sebeple, ülkemizde ve tüm dünyada, güçlü ve bağımsız bir ülkenin onurlu vatandaşları olarak coşkuyla okuduğumuz İstiklal Marşımız, ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak milletimizin istiklal mücadelesinin simgesi ve bağımsızlığımızın sembolü olmuştur.İstiklal Marşı’nın yazılmasına neden olan süreci ve İstiklal Marşı’nın ruhunda var olan bağımsızlık iradesini belleğimizden silmeyip, sürekli canlı tutmalıyız. Genç kuşakların, Mehmet Akif’in başta İstiklal Marşı olmak üzere eserlerinin bütününde yer verdiği yol haritasını takip ederek ülkemizin gelişmesine, dönüşmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacak adımlarla geleceğe kararlılıkla yürüyeceklerine inanıyoruz.Bugün hepimize düşen en büyük görev İstiklal Marşımızda anlamını bulduğu gibi, geçmişteki muhteşem mücadelenin önem ve değerinin şuuruna vararak, atalarımızın emaneti olan vatanımıza sahip çıkmak ve bayrağımızı daha yükseklere taşımak, İstiklâl Marşımızı coşkuyla söyleyeceğimiz daha büyük başarılar kazanmak için gayret göstermektir.”
ZOLAN: TÜRK MİLLETİNİN DESTANI
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 97’nci yıldönümü mesajında, İstiklal Marşı’nın vatanı, milleti, tüm mukaddes değerleri ve inancı için canları hiçe sayan Türk milletinin destanı olduğunu belirtti.
Milli şairin kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın bir milletin yedi düvele karşı verdiği varoluş mücadelesinin mührü olduğunu vurgulayan Zolan, “Milletimizin bağımsızlığına, vatanına, bayrağına ve dinine olan bağlılığını muhteşem bir coşkuyla anlatan; tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağını millete aşılayan Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarına şükranları sunuyorum.Geçmişini bilmeyen bir milletin geleceğinden de söz edilemez. Kurtuluş Savaşı’nda bağımsızlık mücadelesi verirken kanını ve canını veren Mehmetçiğimiz bugün de Afrin’de ülkemizin bekası için destanlar yazıyor. Ezelden ebede, bu kutsal vatan için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yüce Türk milletimize başsağlığı diliyorum” dedi
BAĞ: İNANCIN PEKİŞMESİNE VESİLE OLMUŞTUR
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ da mesajında, ulusal marşların, ülkelerin egemenliğini ve bu egemenliğe olan inancı temsil ettiğini belirterek, İstiklal Marşı’nı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerini anımsattı. Bağ, şöyle devam etti:
“İstiklal Marşı’mız; kurtuluş mücadelemizin çetin bir şekilde devam ettiği zorlu yıllarda milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınarak, o yıllarda genci yaşlısı, kadını erkeği tüm milletçe Kurtuluş Savaşı’nın kazanacağımıza olan inancımızın pekişmesine vesile olmuştur. On kıta ve kırk bir dizeden oluşan ve her kelimesinde yüz yıllardır bu topraklarda varlığını devam ettiren Türk Milleti olarak bizlere, bu toprakların vatan olarak kolay kazanılmadığını ve son dizesi olan “Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!” cümlesinden de anlaşılabileceği gibi Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka ve dinine olan inancını hatırlatmaktadır. Türk milleti için dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de İstiklal Marşı’mızda da ifade edildiği gibi vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birliğine kast edecek her türlü düşmana karşı gövdesini siper etmekten çekinmeyecektir.”
ERDOĞAN. ZAFER YOLUNDA YAŞANANLARIN BELGESİDİR
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı, Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu Dönem Sözcüsü Uğur Erdoğan, İstiklal Marşı’nın bir milletin küllerinden yeniden diriliş destanı olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Düşman işgali altında alev alev yanan bir medeniyetin yok olmaya nasıl direndiğinin, zafere uzanan çetin yolda neler yaşadığının belgesidir. Aynı zaman da o günden bugüne hatta yarınlara uzanan bir vasiyettir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı sadece yazmamış, yaşamıştır da. Milli mücadeleye katkı sağlamak için memleketini köşe bucak gezmiş, yurdun dört bir tarafında milletine vaaz etmiştir. Halktan destek istemiş, bu arada kaleme aldığı insanın ruhuna işleyen eşsiz mısralarıyla da hem milletine hem Mehmetçik’e moral vermiştir. İstiklal Marşı, bir milletin küllerinden yeniden diriliş destanıdır. Düşman işgali altında alev alev yanan bir medeniyetin yok olmaya nasıl direndiğinin, zafere uzanan çetin yolda neler yaşadığının belgesidir. Aynı zaman da o günden bugüne hatta yarınlara uzanan bir vasiyettir. Tıpkı o gün olduğu gibi bizler bu mısralardan ders alıp, devlet ve milletimizin bekası için var gücümüzle çalışıp muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak zorundayız. Bu, bizim onlara olan bir vefa borcumuz.”