Üniversite İdare Personel Sendikası (ÜNİ-PER-SEN) PAÜ Temsilcisi Erhan Aran, memurun hak arayışının önüne konulan engelleri aşacaklarını belirtti.
ÜNİ-PER-SEN PAÜ Temsilcisi Erhan Aran, yazılı açıklamasında, bağımsız sendikaların 2022 yılında hızlı bir şekilde büyüdüğünü, kendi üyelerinin istifa edip bağımsız sendikalara üye olduğunu görenlerin bunun önüne geçebilmek için çalışma başlattığını, AK Parti ve MHP’nin desteğiyle yüzde 2’lik maddeyi Sendikalar Kanunu’na ekletmek üzere meclise önerge verildiğini, getirilmek istenen düzenlemenin hukuki normlara aykırı olduğunu ifade etmelerine rağmen teklifin dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildiğini kaydetti.
Kamu sendikacılığı gelişiminin kanun eliyle engellendiğini, Anayasa’ya ve ILO Sözleşmeleri’ne aykırı gördükleri kanunun yürürlüğe girmeden Cumhurbaşkanı tarafından meclise iade edilmesini, kamu sendikacılığında kara bir leke olacak olan bu duruma engel olmasını talep ettiklerini bildiren Aran, şöyle devam etti:
“Bu kanun maddesinin meclis gündemine gelmesi için her türlü algı operasyonu yapan, kendilerine memurun sözde temsilcisi diyen, ancak memuru hiçbir alanda temsil etmeyen sendikaların, üye kayıplarının önüne geçebilmek için memurun sorunlarını, mali kayıplarını çözme yönünde çalışmak yerine, böyle bir kararın getirilmesine öncülük ederek bir bakıma memuru aylık 150 liraya tekabül eden tutar ile satın almaya çalıştıklarını görüyoruz.
Bunun yanı sıra sendika avukatımızın da katıldığı üniversite temsilcileri toplantımızda, Sendika olarak bugün itibariyle atacağımız hukuki adımları belirleyerek, bir yandan Anayasa Mahkemesi sürecini takip ederken, bir yandan da bireysel başvuru yolunu kullanarak kanunun Anayasaya aykırılığı ve mağduriyeti güçlü bir şekilde savunarak idare mahkemeleri ve sonrasında Anayasa Mahkemesine giderek hak arayışımız devam edecektir.
Yukarıda anlatmaya çalıştığımız tüm bu durumlar gösteriyor ki, memurun hak arayışı 150 lira gibi komik bir tutar ile satın alınmak isteniyor. Son bir yılda yüzde 50’ye yakın reel kayba uğrayan memur için söyleyecek sözü olmayan sendikalar, 2023 yılında yetkiyi kaybetmemek için tüm antidemokratik uygulamaları hayata geçirmeye çalışmaktadırlar. Memurun sefalete sürüklenmesine neden olan bu sendikalar bilsinler ki; biz ÜNİ-PER-SEN olarak sahada daha çok çalışacağız, demokratik eylemlerimizi daha çok arttıracağız, hem bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak hem de genelde memurun özelde de idari personelin sorunlarına çözüm üretme adına çalışmalarımızı katlayarak hızlandıracağız.
Bu kanun ile sendikamızın kapanma noktasına geleceğini düşünenler yanılmaktadırlar. Biz ÜNİ-PER-SEN olarak sendikamızda tek başımıza kalsak dahi mücadelemizi bırakmayacak, üniversite idari personelinin sorunları için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Bu yolda bizi yalnız bırakmayacak çalışma arkadaşlarımız onurlu bir duruş sergileyeceğine olan inancımız tamdır.
Tüm temsilcilerimiz bugünden itibaren sahada daha çok çalışacaklarını, bu hukuksuzluğu her yönüyle memura anlatacaklarını, memurun sendika seçme özgürlüğünü nasıl tahakküm altına almaya çalıştıklarını en iyi bir şekilde anlatacaklardır. İdari personelin temsiliyeti ve sorunlarının çözümü için bizle birlikte mücadele veren tüm üyelerimize buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Son olarak, bugün memurun sadece mali kayıplarını ele aldığımızda bile bu sözde yetkili sendikaların sahada olması gerekirken, mecliste kulis yaparak bu yılda koltuğu kaptırmadık şeklindeki aymazlıklarına memurlarımızın en sert tepkiyi vereceğine inanıyoruz.”