Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO),, kurumlar vergisi beyanname süresinin uzatılmamasını tepkiyle karşıladı. Yapılan açıklamada, artan iş yükünün hayati riskler getirdiği ifade edilerek, “Unutulmamalıdır ki sağlığımızın olduğu gibi sabrımızın da bir sonu vardır” denildi.
Kurumlar vergisinde beyanname süresinin uzatılmayacağının açıklanması, serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından tepkiyle karşılandı. Denizli SMMMO, üyelerinin tepkilerini basın açıklamasıyla dile getirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2024 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini 30 Nisan 2025 Çarşamba günü sonuna kadar vermeleri gerekmektedir. Ancak bu dönem yaşanan olağanüstü şartlar ve ağırlaşan iş yükü nedeniyle bu tarihe uyulması fiilen mümkün değildir.
Hazine ve Maliye Bakanlığının daha önce yaptığı düzenlemeye göre, 2023 yılı cirosu 50 milyon TL’nin altında olan mükellefler, 2024 geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmamış olsalar bile, cirosu 50 milyon TL’nin üzerinde olan diğer mükellefler ile birlikte 2024 hesap dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapılması ve vergisel etkisinin bilanço ve gelir tablolarına yansıtılması zorunludur.
Bu çalışmalar teknik düzeyi yüksek, zaman alıcı ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Mevcut yazılımlar bu hesaplamaları eksiksiz şekilde gerçekleştirememekte; manuel kontroller,düzeltmeler ve alternatif yöntem analizleri meslek mensuplarının yüksek titizliğiyle yapılmaktadır.
Özellikle büyük ölçekli firmalarda düzeltme yöntemi tercihlerinin sonuçları milyonlarca lira etkileyebilmektedir. Bu da beyanname hazırlık sürecinin olağan dönemlere kıyasla çok daha kritikhale geldiğini göstermektedir.
Ramazan Bayramı tatilinin idari izinlerle birleştirilmesi 6 Nisan 2025’e kadar boşluk yaratmış, bu sürede efektif çalışmalar yapılamamıştır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatili ve özellikle 23 Nisan’da İstanbul ve çevresinde meydana gelen deprem ve artçı sarsıntılar iş dünyasını ciddi şekilde etkilemiş ve bu zorlu süreci daha da ağırlaştıran faktörler olmuştur.
Ayrıca; Gelir Vergisi beyannameleri, SGK bildirgeleri, KDV2, Damga Vergisi beyannameleri, 26 Nisan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri, 28 Nisan Katma Değer Vergisi Beyannameleri gibi yoğun bîr beyan dönemi yaşanmıştır. Bu yükümlülüklerin yanında vergi dairelerinden gelen izaha davet talepleri ve süregelen vergi incelemeleri de iş yükünü artırmıştır.
Tüm bu olağanüstü şartlar dikkate alınarak, kurumlar vergisi beyannameleri için süre uzatımı defaatle talep edilmiş, 18 Nisan 2025 tarihinde resmî yazıyla da TÜRMOB aracılığıyla bakanlığa sunulmuştur. Makul bir süre uzatımı beklerken, bakanlık dün yaptığı açıklamada süre uzatımı yapılmayacağını duyurmuştur. Bu karar; hayatın olağan akışıyla ve çalışma şartlarının gerçekleriyle bağdaşmamaktadır.
Kamu vicdanında derin bir yara açmış, meslek mensuplarının İnsani koşullarda hizmet üretme imkanını hiçe saymıştır. Kanunla bakanlığa verilen ‘süre uzatma yetkisi’, bu olağanüstü şartlarda kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacaktır?
Eğer bu kararın gerekçesi devletin finansman ihtiyacı ise, bu bedel gece gündüz çalışan mali müşavirlere mi ödettirilmelidir. Bu Kabul edilemez. Finansman ihtiyacı bahane olamaz. Bu şartlarda beyannamelerin eksiksiz ve sağlıklı hazırlanması mümkün değildir.
İdarenin sağduyulu ve sahadan gelen talepleri dikkate alan bir açıklama yapması beklenirken Hazine ve Maliye Bakanlığının gerçekler ve kamu vicdanından uzak açıklaması, fedakarca çalışan, en doğru bilgiyi üretebilmek için gecesini gündüzüne katan meslek mensuplarını derinden sarsmıştır.
Ekonominin kayıt altına alınmasında, vergi gelirlerinin toplanmasında, iş dünyasının finansal şeffaflığının sağlanmasında hayati rol üstlenmektedirler. Bu fedakârlık ve emek, adil ve İnsanî çalışma koşullarının sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu ağır yükler ve sorumluluklar karşısında meslektaşlarımızın hayati riskleri giderek artmaktadır. Unutulmamalıdır ki sağlığımızın olduğu gibi sabrımızın da bir sonu vardır. Bize önem verilmesini, insan görülmesini ve değer verilmesini bekliyoruz.
Denizli SMMM Odası olarak; meslek mensuplarımızın haklı talepleriyle birlikte, kamusal adalet ve eşitlik ilkelerinin, savunucusu olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Ve artık resmi tatillerin beyan sürelerine otomatik olarak ilave edileceği bir düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.
Sonuç olarak; Talebimiz net ve açıktır: Kurumlar vergisi beyannamelerinin son verilme tarihinin makul bir süre uzatılması yönündeki talebimizi yineliyor, Hazine ve Maliye Bakanlığını bu haklı çağrıya kulak vermeye davet ediyoruz.”