Bugün, Dünya Basın Özgürlüğü Günü… Ancak, verilen mesajlarda basının önemi, özgür yayıncılığın önemi vurgulansa da dünyada ve Türkiye’de yaşanan sıkıntılar hala devam ediyor. Yayınlanan mesajlarda buna vurgu yapıldı. İşte o mesajlar:
KURT: TÜRK BASININ ÖZGÜR OLMASI GİDEREK ÜTOPİK BİR HAL ALMIŞTIR
İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sedat Kurt, Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, basının özgür olabilmesi için ekonomik özgürlüğün şart olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Ancak bu ülkenin muhalifleri, özgür basın yaratacak ekonomik çözümler bulmak yerine basını taraflı olmakla suçlamayı tercih etmekte. Bu da eleştirilmekten hoşlanmayan iktidarların değirmenine su taşımaktan başka birşey değildir. Türk demokrasisinin en büyük sorunu iktidarların kendi erklerini korumak için ortaya koydukları sansür tutumu değil, bu tutumu eleştirmekten öteye somut adım atmayan yetersiz muhaliflerdir. Özellikle son yollarda ciddi olarak yalnızlaştırılan, tarafsız değil bilakis taraf olması istenen, hatta bu konuda dayatmalara maruz kalan Türk basının özgür olması giderek ütopik bir hal almıştır. Yalnız iktidardan değil, muhalif kesimlerden de eleştiriler karşısında ağır tepkiler alan, hakaretlere, aşağılanmalana maruz kalan, hatta tehditlere ve hürriyet kısıtlamalarına kadar sürüklenen Türk basını, düşürüldüğü bu durumdan ancak ve ancak aslında ülke demokrasisi için ne kadar büyük bir önem taşıdığının anlaşılmasıyla çıkabilir. Basın özgürlüğü bu ülkede gerçek anlamda, sadece ihtiyaç olunduğunda değil her daim olması gerektiği anlaşıldığında hayat bulacaktır.
İşte bu duygularla mesleğinden ötürü yaşamlarını kaybetmiş ustaları bir kez daha saygı ve hürmetle selamlıyor, tüm meslektaşlarımı bu zorlu süreçte gösterdikleri cesaret için kutluyorum.”
DGC: ÖZGÜR BASIN VARSA, ÖZGÜR TOPLUM VARDIR
Denizli Gazeteciler Cemiyetinden (DGC) yapılan açıklamada da, Türkiye’nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 154. sırada bulunduğuna, ülkede 86 gazetecinin cezaevinde olduğu ve son bir yılda 103 gazetecinin gözaltına alındığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Bu vahim veriler, basın özgürlüğü için verilmesi gereken mücadelenin ivediyetini açıkça ortaya koyuyor. Son bir yılda, 76 gazeteciye soruşturma açıldı, 28 gazeteci cezaevine girdi. Tutuklanan, hüküm giyen, gözaltına alınan, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan, fikir özgürlüğü kısıtlanan, kalemi susturulan, haberleri sansürlenen, otosansüre itilen gazeteciler, her koşulda işini hakkıyla yapmak için var gücü ile çalışıyor. Bizler basın emekçileri olarak, tüm baskı koşullarına rağmen umutluyuz. Kentimizi, ülkemizi, dünyamızı doğruya bilgiye ulaştırmaya devam edeceğiz. Özgür basın varsa, özgür toplum vardır şiarı ile topyekün bir mücadeleye ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, fikrimizden, kalemimizden, onurumuzdan ve okurumuzdan aldığımız güç ile mücadele edeceğiz.”
DOĞAN: BASIN MENSUPLARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, bösın özgürlüğünün önemini vurguladı. Doğan, şunları kaydetti:
“3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. 3 Mayıs, basın olarak demokrasiye sahip çıkmak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basına uygulanan sansüre tepki göstermek amacıyla kutlanan bir gündür. Bizlerin adeta gözü, kulağı olan, gece gündüz demeden çalışan, en zor şartlar altında bile haber alma hakkımızı sağlayarak bizlere doğruları ve gerçekleri aktarmak için fedakarca mücadele eden basın mensuplarımızın her zaman yanındayız. Bu önemli mücadelede basın mensuplarının çalışmalarını özgürce yapabilmesi son derece önemlidir. Basın, evrensel hukukun standartlarına uyarak, milletlerin, bireylerin hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hareket ederken, herhangi bir şekilde kısıtlanmamaları, engellenmemeleri gerekir. Bu duygu ve düşünceler ile basın özgürlüğü noktasında daha ileri seviyelere ulaşmayı temenni ediyor, halka gerçekleri anlatan, araştıran, soran, eleştiren, meslek ilkelerine uygun ve nitelikli yayın yapan tüm gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.”
ARPACI: ÖZGÜR BASIN MÜCADELESİNDE YAN YANAYIZ
CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğü günü kutladığı açıklamasında, “Tutuklanan, hüküm giyen, gözaltına alınan, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan, fikir özgürlüğü kısıtlanan, kalemi susturulan, haberleri sansürlenen ve her koşulda işini hakkıyla yapmaya çalışan gazeteci ve basın emekçileriyle özgür basın mücadelesinde aynı yolda yan yanayız” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN: BASIN HALKIN SESİDİR
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Dünya Basın Özgürlüğü Günü açıklamasında, basının halkın sesi olduğunu, özgür ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ettiği sürece de hep gür bir ses olarak kalacağını vurguladı. Erdoğan, “Milletin gözü kulağı bildiğimiz, mesai mevhumu olmaksızın gece gündüz demeden en zor şartlarda bile çalışarak halkın haber alma özgürlüğünü karşılayan basın çalışanlarının hakkı ödenmez. Halka gelişmeler ile değerlendirmeleri, en hızlı ve doğru bir şekilde aktarmak için canı pahasına da olsa takdire şayan bir mücadele gösteren basın mensuplarımızın her zaman yanındayız. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun” dedi.
Basının halk için halkla hareket eden en önemli toplumsal dinamiklerden biri olduğunu kaydeden Erdoğan, “Basın, milletten aldığını yine millete veren, toplumun aynası niteliğinde eşsiz bir sosyal sorumluluğu yerine getiren önemli bir meslektir. Her basın çalışanı ise, toplumsal hakların koruyucusudur. kalemini silah değil, insan hakları için kalkan bilmiş bir neferdir. Meslek ilkelerine uygun ve nitelikli yayınlara imza atan tüm basın çalışanlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor ve her birine her daim üstün başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.