Site icon D20Haber

Kadınlardan Doğan’a destek

Merkezefendi Belediyesi bünyesinde kurulmak istenen, 14 evet oyuna karşılık AK Parti ve MHP’li 15 üyenin hayır oyuyla reddedilen toplumsal cinsiyet eşitliği birimi, gündemdeki yerini koruyor. AK Parti ve MHP’nin eleştirilerine hedef olan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a Denizli Kadın Platformundan destek açıklaması geldi.

Candoğan Parkı önünde toplanan ve 25 STK tarafından desteklenen basın bildirisini Ayşegül Odabaşıoğlu okudu. “Buraya basın açıklaması yapmaya değil, ders vermeye geldik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini diline dolayanlara ders vermeye geldik” diyen Odabaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Nedir toplumsal cinsiyet eşitliği? Tüm cinsiyetleri her koşulda eşit davranmayı kapsar. Bireyler, cinsiyetlerinden dolayı ayrıma uğramadan eşit hak ve özgürlüğe sahip olmalı, kamusal ve özel yaşamın her alanında yer alabilmelidir.

Özgürlüklerin kullanılmasını ve toplumsal haklardan yararlanılmasını engelleyen ya da yok eden, cinsiyete dayalı yapılan ayırımlara izin verilmesi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortaya çıkartır. Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılığın, derin ve boyutlu bir toplumsal farklılığa dönüşmesi her anlamda kadın hayatını tehdit etmekte ve ikincilliğe zorlamaktadır.

Belediyeler sadece yol yapmaz. Belediyeler ve demokratik kitle örgütleri varlıkları gereği üyelerinin ve tüm çalışanlarının kazanılmış haklarını korumak ve bu haklarını geliştirmek için mücadele etmekle yükümlüdür. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların eşit haklara sahip olması, bedeni, kimliği üzerindeki baskının yok edilmesi için mücadeleeden kurumlardır.

Kadınların hiç kimseye bağımlı/bağlı kılınmadan bağımsız, özgür ve eşit bireyler olarak varoluşu, şiddetsiz, korkusuz bir yaşam için mücadele etmek belediyelerin, demokratik kitle örgütlerinin varlık sebeplerinden biridir.

Bizler, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle hiç kimsenin ayrımcı, eşitsiz uygulamalara maruz kalmadığı, her nasıl kurulursa kurulsun eşitliğin, özgürlüğün, karşılıklı saygı ve sevginin esas olduğu hanelerde eşit ve özgür bir yaşamı savunuyoruz. Bu yaşamı sağlamak için İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ve kadının özgürleşmesi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.

Bu nedenle Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın ve kurulmasını istenen Toplumsal Cinsiyet Biriminin sonuna kadar yanındayız.

Diyoruz ki: Toplumun temel taşı eşitliktir. Toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır. Cinsiyet temelli ayrımcılık önemli bir hak ihlalidir. Kendinden olmayanı ötekileştiren, ayrıştıran, terörize eden bir dil kullanmış, hatta daha ileri gidip kişilerin cinsel yönelimleri üzerinden nefret suçu işlemiş olanlara yeter bırakın bu boş lafları diyoruz. Ve kınıyoruz.”

AÇIKLAMAYA DESTEK VERENLER

Basın açıklamasına destek veren STK’lar şöyle:

29 Ekim Kadınları Derneği
Atatürkçü Düşünce Derneği
Baro
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Çınar Lions Kulübü
Denizli İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği
Denizli Otizm Derneği
Denizli Sporlu Kadınlar Derneği
Denok Onkoloji Kadınlar
Down Sendromlu Çocuklar Derneği
Eğitim İş
Girişimci İş Kadınları Derneği
Kadın Hakları Koruma Derneği
Koruyucu Aile
Merkezefendi Kadın Kooperatifi
Mimarlar odası
Peyzaj Mimarları odası
Soroptimist Kulübü Derneği
Tabipler Odası
Türk Kadınlar Birliği
Türk Kadınlar Konseyi
Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği
Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Denizli Temsilciliği
Yıldız Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği

Exit mobile version