Denizli Tabip Odasından Mor Cepken Manifestosu – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Denizli Tabip Odasından Mor Cepken Manifestosu

Denizli Tabip Odasından Mor Cepken Manifestosu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mart 2022 Salı - 17:39Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı - 19:46
Denizli Tabip Odasından Mor Cepken Manifestosu

Denizli Tabip Odası, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “Mor Cepken” ismini verdikleri bir manifesto yayımladı.

Manifestosu okuyan Denizli Tabip Odası Genel Sekreteri Dr B. Fercem Erbay, Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi ile kadınların özel ve sosyal yaşamlarında erkeklerle eşit yurttaşlık hakkını kazandığını anımsattı.

Günümüzde ise çalışma, idare ve sosyal yaşamda eşit yer alamadığını, hatta her gün yüzlerce kadının sözel ve fiziksel şiddete maruz kaldığını ya sakatlanmakta ya da katledildiklerini belirten Erbay, bunun ulusal ve uluslararası düzeyde utanç verici bir tablo çizdiğini söyledi.

“Ne istiyoruz? Ne yapmalıyız?” diye soran Erbay, şöyle devam etti:

1. İstanbul sözleşmesinin tekrar kabul edilmelidir!

2. Kadınlarla birlikte politika üretecek bir Kadın Bakanlığı açılmalıdır!

3. Medeni kanundaki 17 yaş olan evlilik yaşı bu yaşın üzerine çıkarılmalıdır. Çünkü kanunlarımıza göre 17 yaşındaki kişi bir çocuktur ve reşit bile sayılmamaktadır!

4. Çalışan kadında doğum izinleri 16 haftadan 32 haftaya çıkarılmalı ve iyileşme sürecinde kadın ekonomik olarak desteklenmelidir!

5. Kadın girişimciliği ve kadın kooperatifçiliği geliştirilmelidir.

6. Sermayesi olmayan kadınlara üretim ve pazarlama fırsatları verilmeli ve ekonomik özgürlükleri sağlanarak kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olmaları için desteklenmelidir.

7. Şiddet uygulayan ve şiddet eğilimli kişilerden kadınlarımızın korunabilmesi için 6284 sayılı yasayla verilen koruma tedbirleri; telefonlarda uygulamaları ve dijital kelepçe gibi yöntemlerle daha güçlü hale getirilmelidir!

8. Şiddet sebebiyle ceza alanların kamu hizmetlerinden yararlanmalarına kısıtlamalar getirilmelidir!

9. Çok kolay satın alınabiliyor ve kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürülüyor. Bireysel silahsızlanmayla ilgili çalışmalar derhal olgunlaştırılmalıdır!

10. Toplumsal farkındalığın artırılması için kadına karşı şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesinde anlamlı bir tarih olan 8 Mart resmi tatil ilan edilmelidir!

11.Şimdi bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Nasıl mı? Planlanan bir torba yasa değişikliği ile boşanmalar hızlanacak, velayet, nafaka, kusur, mal paylaşımı gibi çatışmalar boşanma sonrasına bırakılacak, tedbir nafakası fiilen ortadan kalkacak, geriye dönük uygulanması ile de şu ana kadar alınan nafaka kesilecek,

12. Ancak; elbette ki mücadelenin sadece yasal düzenlemeyle kalması yeterli değildir! Toplumsal duyarlılık ve farkındalık gerçekleşmelidir.

13. Politikacılarımızdan beklentilerimiz var; İstanbul Sözleşmesi’nin ivedilikle tekrar yürürlüğü girmesi için gerekenler yapılmalıdır! TBMM Genel Kurulu’nda kadına şiddet ve kadın cinayetlerinden daha fazla söz açılmalıdır!