Yargıtay, PAÜ FETÖ/PDY Davası’nda 9 sanık hakkındaki kararı bozdu – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. Yargıtay, PAÜ FETÖ/PDY Davası’nda 9 sanık...

Yargıtay, PAÜ FETÖ/PDY Davası’nda 9 sanık hakkındaki kararı bozdu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:17Güncelleme: 2 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:18
Yargıtay, PAÜ FETÖ/PDY Davası’nda 9 sanık hakkındaki kararı bozdu

Yargıtay, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) FETÖ/PDY Davası’nda 9 sanıkla ilgili verilen kararı bozdu. Sanıklar, 27 Eylül’de yeniden hakim karşısına çıkacak.

PAÜ’de FETÖ/PDY yapılanmasıyla ilgili açılan 115 sanıklı dava Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş, 64 sanık hakkında 1 yıl 6 ay 22 gün ile 8 yıl 9 ay arasında değişen cezalar verilmiş, eski rektör Hüseyin Bağcı ile birlikte 46 kişi beraat etmişti. Firarda olan 3 kişi ile 2 sanıkla ilgili tefrik kararı verilerek, dosyaları da davadan ayrılmıştı.

BOZMA KARARININ GEREKÇELERİ

Bu davayla ilgili yapılan itirazlar, Bölge Adliye Mahkemesinin ardından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi yaptığı incelemede, sanıklar Ayşe Kaplan, Ebubekir Özdemir, Esra Ürkmez, Mine Yanık, Murat Bayzan, Şevket Civelek ve Tuba Yaman yönünden hükmün bozulmasına karar verildi.

Kararda, "ByLock uygulamasını kullandıklarının kuşkuya yer vermeyecek şekilde teknik verilerle tespiti halinde ByLock kullanıcısı olduklarına dair delinin atılı suçun vasfının taşini açısından belirleyici nitelikte olması karşısında, öncelikle ilgili birimlere tekrar yazı yazılarak ayrıntılı ByLock tespit ve değerlendirme raporunun tespit edilmesi, UYAP'ta bulunan örgütlü suçlar bilgi havuzunda araştırma yapılarak sanıklar hakkında herhangi bir bilgi veya beyan bulunup bulunmadığının tespit edilmesi, var ise bu beyanların dosya içerisine alınması, gerektiğinde ilgili şahısların tanık sıfatıyla dinlenmeleri ve tüm bu delillerin CMK'nın 217. maddesi uyarınca duruşmada sanıklar ve müdafilerine okunarak sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayini gerekirken yetersiz belgelere dayanarak eksik araştırma neticesinde yazılı hüküm kurulmasına” denildi.

Sanık Nevzat Karabulut yönünden ise, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütülü ile iltisaklı Asya Katılım Bankası AŞ'de gerçekleştirilen mutad hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım etmek kapsamında değerlendirilemeyeceğinin gözetilmemesi" gerekçesiyle bozma kararı verildi

Etkin pişmanlıktan yararlanarak iki yıl hapis cezası verilen itirafçı sanık B.Ç.’ye ilişkin kararı da bozan Yargıtay, sanığın mahkemede anlattığı olay ve bağlantıların yeterince araştırılmadığı, UYAP’tan tarama yapılarak tüm bilgilerin dosyaya konulması gerektiği vurgusunu yaptı. Yargıtay kararında ayrıca itirafçının verdiği isimlerin dosyada ifadelerinin bulunmadığı hatırlatılarak bu kişilerin de tanık olarak dinlenmesi gerektiği hatırlatıldı.

DAVA 27 EYLÜL’DE

Yargıtay’ın verdiği bu karardan sonra 9 sanık yeniden hakim karşısına çıkacak. Duruşmanın 27 Eylül’de yapılacağı öğrenildi.