PAÜ Davası’nda eski rektör Bağcı tutuklandı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. PAÜ Davası’nda eski rektör Bağcı tutuklandı

PAÜ Davası’nda eski rektör Bağcı tutuklandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Temmuz 2017 Çarşamba - 20:06Güncelleme: 19 Temmuz 2017 Çarşamba - 20:06
PAÜ Davası’nda eski rektör Bağcı tutuklandı

FETÖ’nün yükseköğrenim yapılanmasıyla ilgili açılan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Davası’nda flaş gelişme yaşandı. Eski rektör Hüseyin Bağcı hakkında 2 savcının tutuklama talebine mahkeme uydu ve 2 Ağustos’ta etkin pişmanlıktan yararlanarak adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan, ancak daha sonra bu ifadesini reddeden Bağcı tutuklandı. Bağcı ile birlikte 23 Haziran’da tahliye edilen Ahmet Çetin Can ve Ali Rıza Tarakçılar hakkında da tutuklama kararı çıktı.

Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Haziran’da başlayan PAÜ Davası’nda ikinci ara karar verildi. Davanın iddianamesini hazırlayan ve geçen hafta duruşmaya katılan Cumhuriyet Savcısı Hasan Cumbul, 23 Haziran’daki ara kararla tahliye edilen ve kanser tedavisi gören Kenan Çoyan dışındaki sanıklar Ali Rıza Tarakçılar, Osman Kulak, Ahmet Çetin Can ve Mustafa ‘in yeniden tutuklanmasını, ayrıca gözaltına alındığı 2 Ağustos 2016’da verdiği ifadeyi 9 Ağustos 2016’da verdiği dilekçe ve 14 Haziran 2017’de yaptığı savunmada reddeden eski rektör Hüseyin Bağcı’nın tutuklanmasını istemişti.

DELİLLERİ KARARTMA ŞÜPHESİ

Bugün yapılan celsede ise davanın savcısı Azmi Ustaoğlu, CMK’ya göre bir aylık sürelerle tutukluluk halinin gözden geçirilmesi gerektirdiğini anımsatarak, ara karar öncesindeki mütalaasında eski rektör Hüseyin Bağcı’nın maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve adalete yardımcı olma konusunda 2 Ağustos 2016’daki ifadesinde örgütün yapısını ortaya koyacak şekilde kişi, yer ve zaman bildirdiğini, bu ifadesi esas alınarak birçok kişinin tutuklandığını, kendisinin de adli kontrol uygulamasıyla serbest kaldığını anımsattı.

Ancak Bağcı’nın 9 Ağustos 2016’da verdiği dilekçe ve 14 Haziran 2017’de bu davada yaptığı savunmada 2 Ağustos 2016 tarihli ifadesinden vazgeçtiğini, ayrıca ne etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini ne de itirafçı olduğunu söylediğini, bunun da çelişki yarattığını belirten Ustaoğlu, “Görevi, yetkisi ve etki gücüne sahip olduğu, ayrıca henüz tanıkların dinlenmediği göz önüne alındığında dosya içeriğini ve delilleri karartma, tanıkları etkileme şüphesi oluştuğundan tutuklanmasına karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

TUTUKLANMASI VE TAHLİYESİ İSTENEN DİĞER SANIKLAR

Savcı Ustaoğlu, ayrıca 23 Haziran’da tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan Ali Rıza Tarakçılar ve Ahmet Çetin Can’ın da tutuklanmasını, tutuklu sanıklardan Mine Yanık, Yasemin Işık Balcı, Şerife Akalın, Ali İhsan Bozkurt, Recep Kutlubay ve Ali Koçyiğit’in adli kontrol uygulamasıyla tahliyelerini istedi.

MAHKEME ARA KARARINI VERDİ

Avukatların savunmalarını yapmalarının ardından mahkeme karar için duruşmaya ara verdi. Ara kararın ardından salona dönen mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı. Buna göre eski rektör Hüseyin Bağcı ile 23 Haziran’da tahliye edilen Ahmet Çetin Can ve Ali Rıza Tarakçılar tutuklandı.

Tutuklu sanıklardan Mine Yanık, Yasemin Işık Balcı, Şerife Akalın, Ali İhsan Bozkurt, Recep Kutlubay ve Ali Koçyiğit’in ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Toplam 115 sanıklı PAÜ Davası’nda 112 sanık terör örgütü üyeliğinden, 3 sanık ise suçluyu kayırmaktan yargılanıyor.