FETÖ darbe girişimi Askerler Davası’nda 4 tahliye – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. FETÖ darbe girişimi Askerler Davası’nda 4...

FETÖ darbe girişimi Askerler Davası’nda 4 tahliye

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Ağustos 2017 Pazartesi - 21:08Güncelleme: 21 Ağustos 2017 Pazartesi - 21:08
FETÖ darbe girişimi Askerler Davası’nda 4 tahliye

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Denizli’de açılan Askerler Davası’nda, tutuklu yargılanan 4 sanık hakkında tahliye kararı verildi. Davanın bugünkü duruşmasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan istenen bilirkişi raporu okundu. Raporda, 15 Temmuz gecesi Çardak Havaalanı'nda yaşanan olaylardan dönemin tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır, eski yarbay Avşin Yapar, firari eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir ve eski tugay komutan yardımcısı Erol Akman'ın sorumlu olduğu belirtildi.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki hain darbe girişimiyle ilgili açılan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1’i firari, 64 sanıklı davanın beşinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli, albay rütbesinde 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, kamera görüntüleri, tanık ve sanık ifadeleri ve bazı dijital materyalleri inceleyerek hazırladığı 280 sayfalık tahkikat raporun okunmasıyla başlandı.

ÜST RÜTBELİ SUBAYLAR SORUMLU TUTULDU

Raporda, 15 Temmuz günü Denizli 11'inci Komando Tugayı'ndan 517 komandonun eğitim ve intikal gerekçesiyle Çardak Havaalanı'na sevk edilmesinden, askerlerin kargo uçaklarıyla Ankara'ya nakledilmek istenmesinden dönemin tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır, eski yarbay Avşin Yapar, firari eski kurmay başkanı Fahrettin Demir ve eski tugay komutan yardımcısı Erol Akman'ın sorumlu olduğu vurgulandı.

TEAMÜLLERE AYKIRILIK

Raporda, komuta kademesinin eğitim faaliyeti hakkında Valilik, Kaymakamlık, Ege Ordu Komutanlığı gibi sorumlu birimlere haber verilmediği, eskort istenmediği, eğitim faaliyeti öncesi yapılan toplantıya cep telefonlarının alınmadığı, tüm bunların askeri teamüllere aykırı olduğu belirtildi. Eğitim faaliyeti ve Çardak Havaalanı'nın işgal girişiminde alt rütbedeki askerlerin seçim şansı bulunmadığı ifade edilen raporda, alt rütbedeki askerlerin 6 güne sığdırılan tatbikatta emirler doğrultusunda hareket ettikleri, intikalin darbe girişimi olduğunun anlaşılmasıyla birlikte alt rütbeli askerlerin teslim olmak için vaziyet aldıkları yönünde değerlendirmeler de yer aldı.

ÖZBAKIR’IN MAKSAT VE NİYETİNİ GİZLEDİĞİ VURGUSU

Bilirkişi raporunun eski tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır'la ilgili bölümünde Özbakır'ın, karargah personeli ve üst komutanlarına karşı gerçek niyet ve maksadını gizlediği, üç gün önce karargah içindeki kamelyada, tugay komutan yardımcısı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının alınmamasının çok sık görülen bir davranış olmadığı vurgulandı. Ülke genelinde yoğun olaylar yaşanırken, eğitim faaliyeti için birlikten intikal yapılmasının, bu konuda üst komutanlığa bilgi verilmemesinin, izah edilmeyecek miktarda mühimmat alınmasının, üst komutanlık bilgisi ve izni olmadan silahlı ve teçhizatlı askerlerin kışla dışına çıkartılmasının ve üç günlük kumanya alınması emrini verenlerin başka bir maksadı olduğunun görüldüğü de raporda belirtildi.

ARA KARAR AÇIKLANDI

Bu raporun okunmasının ardından sanık avukatlarının taleplerini alan mahkeme, ara karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından yeniden salona dönen mahkeme heyetinin kararı açıklandı. Buna göre, 15 Temmuz’da Çardak Havaalanı’na götürülen 517 asker arasında yer alan Ertuğrul Yavaşça, Celil Basıkar, Hüseyin Öğüt ve Fatih Akın Arslan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu kararla Askerler Davası’nda tutuksuz sanık sayısı 23’e yükseldi. Darbe girişimi gecesinin kilit ismi 11. Komando Tugayı’nın eski Kurmay Başkanı Fahrettin Demir ise halen firarda bulunurken, 40 sanığın ise tutukluluk hali devam ediyor.

Yargılamanın 26 Aralık 2016’da başladığı Askerler Davası’nda, altıncı duruşma 17 Kasım’da yapılacak. Askerler Davası’nda, sanıklar hakkında TCK’nın 309/1, 211/1 ve 312/1. maddeleri gereğince 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, ayrıca 314/2. madde uyarıca 15’er yıl hapis cezası isteniyor.