Darbe girişimine katılan FETÖ’cü subay için kırmızı bülten çıkarıldı – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. Darbe girişimine katılan FETÖ’cü subay için...

Darbe girişimine katılan FETÖ’cü subay için kırmızı bülten çıkarıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Haziran 2023 Salı - 15:11Güncelleme: 6 Haziran 2023 Salı - 15:11
Darbe girişimine katılan FETÖ’cü subay için kırmızı bülten çıkarıldı

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminde aktif görev alan, 11. Komando Tugayından askerleri Ankara’ya sevk etmek üzere Çardak Askeri Havaalanı’na götüren eski yarbay Fahrettin Demir’in yakalanması için Interpol nezdinde kırmızı bülten çıkarıldı.

Kimi darbe girişiminden hemen sonra, kimi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıklarında yurt dışına kaçtı. Bunların başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunduklarının belirlenmesi üzerine, iadelerini sağlamak için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü harekete geçti.

Firari FETÖ’cü askerler hakkında 15 Temmuz darbe girişimine katıldığını belgeleyen deliller ile hazırlanan dosyalar bulundukları ülkelere gönderilirken, mahkemelerin yakalama ve kırmızı bülten kararı çıkarıldı.

11. KOMANDO TUGAYI’NDA KURMAY BAŞKANLIĞI YAPTI

İadesi istenen ve haklarında kırmızı bülten çıkarılan 28 eski subay arasında Denizli 11. Komando Tugayında kurmay başkanı olarak görev yapan, o gece tugaydan Çardak Askeri Havaalanı’na sevk edilen 550 komandoyu Ankara’ya götürmeye çalışan, darbe girişiminin başarısız olmasıyla tel örgülerden atlayıp kaçan eski yarbay ve tugayın kurmay başkanı Fahrettin Demir de var. Demir, İçişleri Bakanlığının arananlar listesinde de gri kategoride yer alıyor.

TUGAY GAZİNOSU’NDA TOPLANTI

12 Temmuz'da yıllık izinden dönen eski 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ve eski albay Erol Akman ile yarbay Fahrettin Demir, 12 Temmuz saat 22.00'de kışla gazinosunda buluştu.

“ÜÇ GÜNLÜK ERZAK ALIN” TALİMATI

Harekat Şube Müdürüne, 14-17 Temmuz'u kapsayan sözde 4 günlük eğitim faaliyeti planlaması görevi veren Özbakır ve Demir, Çardak Hava Meydan Komutanlığına üç günlük erzak alınmasını istedi.

Eğitimi daha rahat yapma bahanesiyle de komando tugayının bağlı bulunduğu Ege Ordu Komutanlığına bilgi verilmedi.

15 Temmuz akşamı haber merkezi nöbetçisini yanına çağıran eski yarbay Demir, herhangi bir mesaj gelmesi durumunda doğrudan kendisine ulaştırması emrini verdi. Saat 22.35'te haber merkezine ulaşan yıldırım mesajını alan Demir, gelen bilgiyle ihanet girişimi saatinin öne alındığını öğrendi.

550 KOMANDOYLA HAVAALANINA GİTTİ

Bunun üzerine komandoların Çardak'a intikalinde değişikliğe giden Özbakır ve Demir, hazırlanan birliklerin saat 23.00'te Çardak Hava Meydan Komutanlığına intikalini istedi. 550 komando ile havalimanına giden Demir, valilik emri ile elektrikleri kesilen havalimanının enerji akışını aktif hale getirmeye çalıştı.

“SİSİ GİBİ EZİP GEÇİN” DEDİ, ATEŞ AÇILMASI EMRİNİ VERDİ

Çardak Hava Meydan Komutanlığı yerine yanlışlıkla Çardak Havalimanı'na giden askeri birliklerin önünün vatandaşlar tarafından kesilmesi üzerine Demir, "Araçları halkın üzerine sürün, gerekirse Sisi gibi ezip geçin" talimatı verdi.

Son ana kadar darbe arzusundan vazgeçmeyen, olası operasyona karşı askerlere silah ve mühimmat dağıtılması emri veren Demir, nizamiyede mevzilenerek çevredeki askerlerden kendilerini teslim almaya gelecek polislerle çatışmalarını istedi.

Darbeci Demir, "Polis ya da yabancı birisi gelirse önce ayaklarına doğru, sonra bellerinden aşağıya ateş edin. Dipçiğinizi sağlam vurun, gerekirse ateş edin" şeklinde emir verdi.

Son ana kadar darbe fikrinden vazgeçmeyen Demir, 16 Temmuz sabahı yanında getirdiği sivil elbiselerini giyerek havalimanındaki tel örgülerden atlayıp kaçtı.

Firari sanık eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir hakkında Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen kamu davası dosyadan ayrıldı.