Yayaya öncelik vermeyen sürücüye 488 TL para cezası – D20Haber
10.05.2024, Cuma
15 °C / 25 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Yayaya öncelik vermeyen sürücüye 488 TL...

Yayaya öncelik vermeyen sürücüye 488 TL para cezası

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mayıs 2019 Çarşamba - 14:08Güncelleme: 8 Mayıs 2019 Çarşamba - 14:08
Yayaya öncelik vermeyen sürücüye 488 TL para cezası

Trafik Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle yayalara geçiş önceliği getirilirken, kurala uymayan sürücüye 488 lira para cezası uygulanacak. Bu konuda başka okul önleri olmak üzere kavşaklarda ve yaya geçiş yerlerinde denetimlere başlandı.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile sürücülere “görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme” yükümlülüğü getirildi.

DENETİMLER BAŞLADI

Bu kapsamda, İl Jandarma Komutanlığı trafik timleri tarafından eş zamanlı olarak sürücülerin kavşaklara, okul ve yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlayıp yavaşlamadıkları ve yayalara ilk geçiş hakkını verip vermedikleri denetlendi.

Yayaların hangi durumlarda geçiş önceliğiyle ilgili bilgi veren yetkililer, sürücülerin trafik ışığı ve görevli bulunmayan kavşaklar ile okul ve yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen yayalara ilk geçiş hakkını vermek zorunda olduğunu, buna uymayanlara 488 lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

TUTANAK DÜZENLEME YETKİSİ

Yetkililer, son düzenleme ile tüm kolluk personeline görevleri esnasında ve dışında, “cep telefonu kullanma, emniyet kemeri takmama ve makas atma suçlarının yanında, sürücüler hakkında kavşaklara, okul ve yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak ve buralardan geçen yayalara ilk geçiş önceliğini vermemek suçlarından da trafik ihlali tutanağı düzenleme yetkisi” verildiğini belirtti.