MMO Denizli Şubesi’nden LPG’li araç uyarısı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. MMO Denizli Şubesi’nden LPG’li araç uyarısı

MMO Denizli Şubesi’nden LPG’li araç uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Kasım 2018 Çarşamba - 11:20Güncelleme: 28 Kasım 2018 Çarşamba - 11:20
MMO Denizli Şubesi’nden LPG’li araç uyarısı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Denizli Şubesi, LPG’li araçlarda kamusal denetimin kaldırılmasının riskli bir karar olduğu uyarısında bulunarak, “Hepimiz risk altındayız. LPG’li bir aracın sebep olacağı bir kazaya karışabilir, yaralanabilir ve hatta ölebiliriz. Bu alan denetimsiz bırakılamaz” açıklamasını yaptı.

MMO Denizli Şubesi’nin konuyla ilgili açıklamasında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2017 tarih ve 30106 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te yapılan değişiklik ile yaygın olarak yapılan LPG/CNG`ye dönüştürülmesi işleminin denetimsiz hale getirildiğine dikkat çekildi.

Geçmiş yıllarda da kamu denetimin kaldırıldığını ve LPG`li araç patlamalarına ve trafik kazalarına neden olduğu anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

“Geçmişte dönüştürülmüş ve büyük bir çoğunluğu standart dışı olan birçok araca firmalarca ‘Montaj Tespit Raporu’ ve istenen diğer belgeler düzenlenerek bu araçlar sözde yasal statüye kavuşturulmaktaydı. Sorun öyle büyük bir boyuta ulaşmıştı ki, birçok firma başka illerde tescilli ve hiç görmediği çok sayıda araca ticari kaygılarla belge düzenlenmekteydi. Yani dönüşümü yapan firma yaptığı işin standartlara, ilim ve fen kurallarına uygun olduğunu, standartlara uygun malzeme kullanıldığını, dönüştürdüğü aracın gaz sızdırmadığını beyan etmekte, kendi yaptığı işe kendisi onay vermekteydi. Dönüştürülen araçların son kontrolünde hiçbir kamusal denetimin yapılmadığı, böylesi bir boşluk ortamında, standart dışı dönüştürülen araçların yol açtığı kazalardan dolayı birçok insanımızın yaşamını yitirmiş, yaralanmış ve trilyonlarca lira maddi kayıplar olmuştur.”

Son zamanlarda yaşanan araç yangınlarına dikkat çekilen MMO Denizli Şubesi açıklamasında, “Kamu yararı açısından bizler Makina Mühendisleri Odası olarak; bu alanın denetimsiz bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Hepimiz risk altındayız. LPG’li bir aracın sebep olacağı bir kazaya karışabilir, yaralanabilir ve hatta ölebiliriz. Bizler yıllardır bu konuda çalışmış insanlar olarak; bilgimiz ve tecrübemizle diyoruz ki; “Bu alan denetimsiz bırakılamaz. Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak; bu süreçte halkımızın yanında olduğumuzu belirtiyor ve kamusal denetimin derhal geri getirilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.