“Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçlarına yönelik İzmir merkezli; Denizli, Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın’da operasyonlar gerçekleştirildi.
Eş zamanlı operasyonlarda, kaçak kazılarla elde edilen ülkemize ait tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine satarak “uluslararası tarihi eser kaçakçılığı” yapan organize suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalandı.
Bu kişilere ait adreslerde yapılan aramalarda 6 bin 325 sikke, 997 obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, 1 tabanca ve çok sayıda meri ele geçirildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltına alınan kişilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucu Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 5 müzayede evinden örgütün elebaşı konumundaki “pazarlamacı” olarak tabir edilen şahıs ile aile bireylerine güncel kur ile yaklaşık 72 milyon liranın döviz cinsinden gönderildiğinin ve bu paranın suç grubu üyeleri ile menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştırıldığının tespit edildiğini bildirdi.
Yerlikaya, ayrıca 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilerek Türkiye’ye iade edilen 1057 tarihi eserin de bu örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığının belirlendiğini açıkladı.