Roma dönemine ait kabartma çalındı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Roma dönemine ait kabartma çalındı

Roma dönemine ait kabartma çalındı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 13 Şubat 2020 Perşembe - 07:42Güncelleme: 13 Şubat 2020 Perşembe - 07:42
Roma dönemine ait kabartma çalındı

Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki su yolundaki kayalarda yer alan Roma dönemine ait kabartma kimliği meçhul kişi ya da kişilerce çalındı.

Denizli’de yaşanan tarihi eser hırsızlığı olaylarına bir yenisi daha eklendi. Karahayıt-Hierapolis su yolundaki kayalıklarda yer alan Roma dönemine ait kabartma tarihi eser kaçakçılarının hedefi oldu. Artemis, Apollon ve Dionysos kabartması, kimliği meçhul kişi ve kişilerce bulunduğu yerden kesilerek çalındı.

Hırsızlık olayı, Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek tarafından ortaya çıkarıldı. Prof. Dr. Şimşek, “Bugün çok üzüldüm. Karahayıt-Hierapolis su yolu üzerinde yer alan bu kabartma maalesef çalınmış. Tek yayın benim yazdığım. İnşallah bulunur” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Şimşek, bir yayınında çalınan tarihi esere yer vermiş. Yayında, Roma dönemine ait tarihi eser, “Sağ tarafında Artemis, solunda Apollon Kitharodos ve Dionysos tokalaşması betimlenen kabartma. Karahayıt 1917 nolu parselin yakınındaki kayada. Yüksekliği 60, genişliği 97 santimetre. Kaya üzerinde ve yerden yüksekliği 3 metre” anlatımıyla yer almış.

GEÇMİŞTEKİ BAZI HIRSIZLIK OLAYLARI

Öte yandan, Denizli’de geçmiş yıllarda da tarihi eser hırsızlığı olayları meydana gelmişti. Bunlardan birisi 2005 yılında olmuş, Laodikya’daki depodan mermer rahip başı parçası, mermer Zeus başı parçası, mermer aslan başlı çörten parçası, mermer kaideli sol el parçası, mermer tef tutan el parçası, mermer kadın başı parçası, mermer erkek başı parçası, mermer erkek başı ve mermer sağ el parçası çalınmıştı.

Bir başka hırsızlık olayı Tavas’ın Vakıf Mahallesi’nde 2006 yılında meydana gelmiş, Herakleia Salbace Antik Kenti’nde mermer blok üzerinde bulunan Herakleia Hieronu Anıt Mezarı'ndaki avcılık tanrıçası Artemis'in başı kesilerek çalınmıştı.