Lojman olarak kullanılan kamu binaları mahkemeye dönüştü – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Lojman olarak kullanılan kamu binaları mahkemeye...

Lojman olarak kullanılan kamu binaları mahkemeye dönüştü

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 10 Eylül 2020 Perşembe - 10:29Güncelleme: 10 Eylül 2020 Perşembe - 10:31
Lojman olarak kullanılan kamu binaları mahkemeye dönüştü

Denizli’de mevcut Adalet Sarayı ihtiyaçları karşılayamayınca bazı mahkemeler daha önce lojman olarak kullanılan binalara taşındı. Kamu personelinin kullandığı lojmanlarda iki ayrı blok tamamen boşaltıldı. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, ihtiyacı olan her kamu kurumunun yeni binasına kavuştuğunu, ancak Denizli Adliye Sarayı ek bina inşaatının 5 yıldır bitirilmediğini belirtti.

Denizli’de artan dosya sayıları ve yeni kurulan mahkemeler ile birlikte mevcut Adalet Sarayı ihtiyaca yanıt veremez duruma geldi. Ek bina inşaatının da bitmemesi nedeniyle kamu personelinin kullandığı lojmanların bir bölümü mahkeme ve diğer birimlere dönüştürüldü. Daha önce adliye personelinin kullandığı Uğur Mumcu Caddesi’ndeki lojmanın bir bloğu 8 ayrı icra müdürlüğüne ayrıldı. Hasan Gönüllü Caddesi’ndeki kamu lojmanlarının bir bloğuna ise icra mahkemeleri, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi, iş mahkemesi ve Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü taşındı.

MEVCUT YAPI İHTİYACA YANIT VERMİYOR”

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, mevcut binanın ihtiyaca yanıt vermediğini, bu nedenle lojmanların kullanıldığını belirterek, “Bu binalar ekonomik ömrünü tamamlamış binalar. Mecburen burada tadilat yapıldı ve kullanılmaya başlandı” dedi.

Mevcut binada tüm koridorların düzenlemeler yapılarak kullanıldığına işaret eden İlhan, “İdarecilerimiz haklı olarak bu sorunu çözmek istiyor. Hem adaleti sağlayıp hem de salgın döneminde insan sağlığını düşünmek zorundalar. Bina içindeki çeşitli boşluklara duvar örerek yeni odalar çıkarıldı. Burada hakimlerimiz, kalem personelimiz hizmet üretiyor. Duruşma salonu olarak kullanıyor. İşin en acısı da ekonomik ömrünü tamamlamış lojmanlarda icra daireleri, bir kısım mahkemeler hizmet vermeye çalışıyor” diye konuştu.

“450 GÜNDE BİTECEKTİ”

Denizli Adliyesi’nde alan yetersiz kalırken 2015 yılında yapımına başlanan 15 bin metrekarelik ek bina inşaatı ise bitirilemiyor. Adalet Sarayı’nın hemen yanı başındaki bina 5 yıl önce 30 milyon lira bedelle ihale edilmişti. 450 gün içinde tamamlanacak proje birkaç kez müteahhitlerin ya da taşeron firmaların işi bırakması nedeniyle bitirilemedi. Hala yarım durumdaki binaya hukuk mahkemeleri, icra birimi, denetimli serbestlik ve idare mahkemeleri taşınacaktı. Projede yemekhane, kafeterya gibi özel alanlar ve 100 araçlık otopark da öngörülüyordu. İlhan binanın projelendirildiği yıldan bu yana şartların değiştiğini belirterek, şimdi açılsa yine yeterli olmayacağını öne sürdü. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, şunları söyledi:

* Mahkemeye dönüştürülen lojmanlar adliye binalarımız ile aynı adada bulunuyor. Bu arsanın Adalet Bakanlığına tahsisi için büyük çaba sarf etmiştik ama sonuç alamamıştık.

*Benim de bizzat içinde olduğum heyetin dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı görüşmelerde de dahil, bugüne kadar sonuç alamamıştık.
*Cumhuriyet Başsavcımız Ergül Yılmaz’ın göreve geldiği günden beri bu konudaki çok sıkı takibi sonuç verdi. O bölge Milli Emlak'tan Adalet Bakanlığına tahsis edildi. Bu konudaki çabalarından dolayı teşekkür etmeyi bir Denizlili olarak borç biliyorum.

*Baro olarak kendi binamızın temelini adliye binasından sonra attık. Üç yıldır içinde oturuyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bir binayı bitiremediler.

*Bu 5 yıllık süre içinde Denizli’de ihtiyaç hisseden kamu kurumlarının tamamına bina yapıldı. Tapu ve Kadastro, SGK, Milli Eğitim örnektir. Yetmedi müftüler için 32 milyon liraya malolup hala bitmeyen VIP kompleks inşa ediliyor.

*Denizli’de adliye binasının bitirilmemesinin hiçbir izahı ve açıklaması olamaz. Zaten bu haliyle bugün açılsa bile o da dar gelecek. Çünkü 5 önceki şartlara göre planlanmıştı. Binanın ne zaman tamamlanacağı da belli değil.

*Bu tür ihalelerde her ne hikmetse reel maliyetin çok altında fiyat verenler tercih ediliyor. O kadar büyük kırım ile inşaatın tamamlanıp tamamlanmayacağına pek fazla dikkat etmiyorlar. Büyük kırımla teklif veren müteahhit, Türkiye’nin şartlarında maliyetlerin artması ile işi tamamlayamıyor. Taşeron firmalara borçlanıyor. Bu binanın inşaatında çalışan işçiler maaş alamadıkları için intihara teşebbüs etmişti. Bu durum kronik şekilde devam etti.

*Burası 4 kez ihale edildi. Eskiden illerdeki yatırımlar illerden denetlenirdi. Şimdi merkezden denetleniyor. Bu durumda zaaf oluşuyor.