Denizli’de 2004’te de yaşanabilecek faciayı makinist önlemişti – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Denizli’de 2004’te de yaşanabilecek faciayı makinist...

Denizli’de 2004’te de yaşanabilecek faciayı makinist önlemişti

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 31 Temmuz 2018 Salı - 08:24Güncelleme: 31 Temmuz 2018 Salı - 08:24
Denizli’de 2004’te de yaşanabilecek faciayı makinist önlemişti

Türkiye’yi sarsan tren kazası facialarından sonra, Denizli-İzmir demiryolunda benzer kazalara ramak kalıyor. 14 yıl önceki Sakarya faciasından sonra olduğu gibi, dün de Çorlu faciasının bir benzerinin eşiğinden makinistin dikkati sayesinde dönüldü.

Önemli olayların ardından “tarih tekerrür etti” deyimini sıkça kullanırız. Bunu tren kazası facialarına uyarlarsak, “Denizli-İzmir hattında tarih yine tekerrür etti” diyebiliriz. Tıpkı 2004’te Sakarya faciasından sonra olduğu gibi, dün de makinistin dikkati 23 gün önce Tekirdağ’da meydana gelen facianın bir benzerinin yaşanması önledi.

2004 SAKARYA PAMUKOVA FACİASI

Takvim yaprakları 22 Temmuz 2004’ü gösterirken Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi, Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında raylardan çıkarak devrildi. Türkiye’yi sarsan bu kazada 41 kişi yaşamını yitirdi, 89 kişi yaralandı.

BİR AY SONRA DENİZLİ’DE FACİAYA RAMAK KALDI

Henüz bu kazanın tazeliği hafızalarda yerini korurken, 27 Ağustos 2004 günü akşam saatlerinde Türkiye yaşanabilecek yeni bir facianın eşiğinden dönüyordu. İzmir’e gitmek üzere Afyonkarahisar’dan yola çıkan 32618 sayılı yük ve yolcu treni, Denizli-merkezi geçip Sarayköy’e doğru devam etti. Üzerlik’e gelindiğinde, makinist İsmail Volkanay, hemzemin geçitten sonraki rayların eğrildiğini gördü.

“S” HALİNİ ALAN RAYLAR

Volkanay’ın bu dikkati sayesinde tren “S” halini alan raylara ulaşmadan durduruldu. Tren, Üzerlik İstasyonu’na çekilirken, eğrilen raylara bakan yolcular, nasıl bir tehlikeden kurtulduklarını gördü ve makiniste teşekkür etti.

Makinist İsmail Volkanay ise, o anları “İstasyondan yeni çıkış yaptığımız için daha dikkatliydik ve hızımız da yavaştı. Raylardaki bozulmayı 100- 150 metreden fark ettik. Büyük bir kazadan kurtulduk” diye anlattı.

8 TEMMUZ ÇORLU FACİASI

Türkiye, 8 Temmuz 2018’de yeni bir tren kazasıyla sarsıldı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde trenin raylardan çıkmasıyla 25 kişi hayatını kaybetti, 340 kişi yaralandı. İddiaya göre, kaza menfez ile ray arasındaki toprağın kayması nedeniyle meydana geldi.

DENİZLİ-İZMİR HATTINDA FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Tekirdağ tren kazasının üzerinden 23 gün geçti. Yaşananlardan ders çıkarılıp çıkarılmadığı konuşulurken, Denizli-İzmir demiryolunda benzer bir facianın yaşanmasına ramak kaldı. Selin toprak ve diğer malzemeleri taşıması nedeniyle Sarayköy-Buharken arasındaki Kızıldere mevkisinde, rayların altında yaklaşık 70 santimetrelik boşluk oluştu. On metreyi bulan altı boş rayların olduğu yere trenin girmesi büyük bir felakete yol açabilirdi. Makinist bunu fark etti ve treni durdurdu. Seferi iptal edilen yolcu treni Denizli’ye geri döndü.