Denizli polisinden tarihi eser kaçakçılarına darbe – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Denizli polisinden tarihi eser kaçakçılarına darbe

Denizli polisinden tarihi eser kaçakçılarına darbe

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Şubat 2019 Pazartesi - 17:07Güncelleme: 11 Şubat 2019 Pazartesi - 17:07
Denizli polisinden tarihi eser kaçakçılarına darbe

Denizli Emniyet Müdürlüğü’nden tarihi eser kaçakçılarına darbe. Düzenlenen operasyonda yasa dışı yollarla yurt dışından getirilen kitaplar ele geçirilirken, bunların içeriğini Hz. İsa’nın kaçışı, üç müneccim tarafından bulunuşu, Meryem Ana’nın müjde sahnesi ve burçların oluşturduğu belirtildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, başarılı bir operasyona imza attı. Elde edilen istihbarat bilgilerinin değerlendirilmesiyle, yurt dışından yasa dışı yollarla getirildiği ve 500 ile 1000 yıllık olduğu belirlenen kitaplara müşteri arayanların olduğu bilgisine ulaşıldı.

Yapılan takiple tarihi eser kaçakçılarının kimliği ve kullandıkları araçlar belirlenerek, operasyon için düğmeye basıldı. Operasyonda 4 kişi yakalanarak gözaltına alınırken, 4 adet papirüs yaprağı üzerine eski dönem yazıları ile yazılmış el yazması tarihi eser kitap bulunarak el konuldu.

ERGOVAN RENKLİ YAPRAKLAR

Ele geçirilen tarihi eserlerin özelliklerinin ve hangi döneme ait olduğunun tespiti amacıyl’nden uzman arkeolog ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından ön inceleme yapılarak rapor düzenlendi.

Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı kitapların yaklaşık 500 ile 1000 yıllık olabileceği ifade edilirken, bunların deri ciltli, iç yapraklarının ergovan renkli ve içerisinde altın yaldızlı işlemelerin bulunması kitapların o dönem saray tarafından talep edilen ve sarayda kullanılan orijinal kitaplardan olabileceği bildirildi.

HZ İSA’NIN DOĞUMU VE KAÇIŞI ANLATILIYOR

Ele geçirilen kitaplarda; dünyayı çeviren burçların, hayat ağacının, çift başlı kartalın, ölen kişilerin ruhları ile ilgili konuların yer aldığı, Meryem Ana’nın müjde sahnesinin tasvirlendiği, İsa’nın buluşma figürünün bulunduğu, Meryem ve İsa’nın buluşması figürü kitabın başlangıcında İsa’nın aranışı ve İsa’nın üç müneccimler tarafından bulunmasının aktarıldığı, İsa’nın Mısır’a kaçış sahnesinin konu edildiği ve içeriklerinde resmedilen yıldızın Hz. İsa’nın doğumu ve doğum yeri sahnesi ile başladığı, gökyüzü sahnesi ile devam ettiği, tarihte üç müneccimler olarak geçen kişilerin Hz. İsa’yı buluşlarının aktarıldığı ifade edildi.

ORİJİNAL KİTAPLAR

Orijinal kitapların Suryani ve Aramice dillerinde yazıldığı sanılırken, deforme olmaları nedeniyle dönem, çağ ve içerik olarak ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği belirtildi.

Bu operasyonda yakalanan 4 kişi , Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adliyeye sevk edildi.