Denizli İl Jandarma eski Komutanı Temizöz’ü dinleme davasında 3 kişiye ceza – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Denizli İl Jandarma eski Komutanı Temizöz’ü...

Denizli İl Jandarma eski Komutanı Temizöz’ü dinleme davasında 3 kişiye ceza

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Kasım 2023 Çarşamba - 13:09Güncelleme: 29 Kasım 2023 Çarşamba - 13:10
Denizli İl Jandarma eski Komutanı Temizöz’ü dinleme davasında 3 kişiye ceza

Denizli İl Jandarma Komutanlığı da yapan emekli albay Cemal Temizöz ve eşini El Kaide’ci diye dinleyen 3 istihbaratçı hapis cezasına çarptırıldı.

Bir dönem Denizli İl Jandarma Komutanı olarak görev yapan Cemal Temizöz ve eşinin telefonlarının dinlenmesi davası sonuçlandı.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, Şırnak’ta 20 kişinin öldürülmesiyle ilgili tutuklanan ve 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra FETÖ kumpası olduğunun anlaşılmasıyla beraat eden eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eşinin telefonlarını hukuk hilesiyle dinledikleri belirlenen istihbarat müdür yardımcısı ile iki istihbaratçı polisin yargılandığı davada sanıkların tümü cezalandırıldı.

Şırnak Cizre'de İlçe Jandarma Komutanlığı yaptığı 1993'te 20 kişinin öldürülmesi talimatını verdiği iddiasıyla Albay Cemal Temizöz 2009'da görevi başındayken, dönemin Diyarbakır Başsavcısı, FETÖ’den ihraç edilen itirafçı Durdu Kavak'ın talimatıyla gözaltına alındı.

Kapatılan özel yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıl tutuklu yargılanan Temizöz, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında FETÖ kumpasıyla tutuklandığı anlaşılınca beraat etti.

Bu dava ile ilgili soruşturma evraklarını inceleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri hukuka aykırı dinleme yapıldığını tespit ederek Diyarbakır Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

FETÖ'den ihraç edilen ve ByLock kullandıkları için terör örgütü üyesi olmaktan cezalandırılan Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara ile dini suçlara bakan C büroda görevli Volkan Altunbulak ile büro amiri İbrahim Çiydem hakkında “Kişiler arasındaki konuşmanın kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü üyesi olmak” suçlarından dava açıldı. Albay Cemal Temizöz ve eşi de dava da müdahil olarak yer aldı.

Fatma Temizöz'ün, hiç bir ön çalışma, istihbarat raporu bilgi ve belgeye dayanmadan, özel yaşamının gizliliği ihlal edilerek 9 ay sanıklarca hukuka aykırı biçimde dinlenildiği bildirildi.

Sanıkların dinleme talep ettikleri mahkemeye sundukları yazılarda, “El Kaide'nin önemli bir adamı N.Y'yi takip ediyoruz. Çok ciddi bağlantıları var. Dinlememiz gerekiyor” diyerek 3306 veri kaydı yaptıkları, tek bir suç unsuru delil elde edemedikleri, görüşmelerin aile içi rutin gündelik konuşmalardan ibaret olduğu ifade edildi.

Mahkeme, İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Peyami Baykara ile İbrahim Çiydem'i “Resmi belgede sahtecilik” suçunu terör örgütünün amacı doğrultusunda gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 8 yıl hapisle cezalandırdı, ceza 6 yıl 8 aya indirildi. Volkan Altunbulak ise aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.

[Foto: AA]