Adli yıl törenle başladı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Adli yıl törenle başladı

Adli yıl törenle başladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Eylül 2019 Pazartesi - 15:24Güncelleme: 2 Eylül 2019 Pazartesi - 15:24
Adli yıl törenle başladı

Denizli'de yeni adli yıl düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, hukukun bir gün mutlaka herkese lazım olacağını vurgularken, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ise “Şarlatanların, sırtlarını bir yerlere dayayarak bizleri hedef göstermelerine meslektaşlarımızdan aldığımız güçle hadi ordan demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Adli yılın başlaması dolayısıyla düzenlenen tören valilik önünde yapıldı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Adalet Komisyon Başkanı Halil Ortaköy, İdare Mahkemesi Başkanı Tamer Taşpınar, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, hakim, savcı ve avukatlar katıldı. Tören, Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

BAŞSAVCI’DAN HUKUK VURGUSU

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, törendeki konuşmasında, yargının en temel görevinin hukuku ve adaleti temsil etmek olduğunu söyledi. Yılmaz, adaletin geleceğe dair umutları yeşerttiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Toplumlarda en büyük güveni her şeyin sonunda adil bir mahkemenin bulunabileceği inancı sağlar. Zira hukuk bir gün mutlaka herkese lazım olur. Kimin suçlu kimin suçsuz olduğunu, kimin haklı kimin haksız olduğunu tespit etmek ve suçlu veya haksız olan kişilere yasanın öngördüğü yaptırımları uygulamak, yargıya ait bir görevdir. Herkesin hukuk devleti olmanın doğal sonucu olan bu kurala saygılı olması gerekir."

İLHAN: ASLOLAN ADALETTİR

Baro Başkanı Müjdat İlhan ise, yeni bir adli yıla girerken, ülkemizde ve hukuk alanında olumlu gelişmelerin yanında olumsuzlukların da yaşandığını, avukatların meslek alanları daraltıldığını, avukatlık mesleğinin yerine getirilebilecek faaliyetlerin sayısının giderek artırıldığını söyledi.

“Avukatlık mesleğinin, yargı içindeki etkisinin giderek azaltılma çabaları ve itibarsızlaştırılmasına yönelik çalışmalar savunma gücünü yaralamakta, yargıya olan güveni zedelemektedir” diyen İlhan, şöyle devam etti:

“Kurulduğu günden bugüne Denizli Barosu olarak kimden ve ne zaman gelirse gelsin her türlü tehdit ve saldırının karşısında dimdik durduk. Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak vazgeçilmez amacımız olmuştur. Bu yüzden de medya artığı bir kısım kalemler ile kendini bilim adamı zanneden şarlatanların, sırtlarını bir yerlere dayayarak bizleri hedef göstermelerine de siz değerli meslektaşlarımızdan aldığımız güçle hadi ordan demeye devam edeceğiz.

Aslolan adalettir. Çünkü adalet, mülkün temelidir. Adaletin sağlanması ancak siyasallaşmamış bağımsız yargıyla mümkündür. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde varlığı kabul olunmaz. Bağımsızlıkla beraber liyakat da eğitim de çok önemlidir. Bugün görevdeki hakim ve savcılarımızın ortalama görev süresi yani kıdemi 2 yıldır. Bu genç meslektaşlarımız kürsülerinde hizmet üretmek ve adalet dağıtmanın kutsal ağırlığında ezilmektedir.

Victor Hugo’nun dediği gibi iyi olmak kolaydır zor olan adaletli olmaktır en mükemmel adalet ise vicdandır. Vicdanları ile adalet dağıtmaya çabalayan hakimimiz savcımız ve avukatlarımızın üzerindeki baskıların bir an önce kalkması gerekmektedir.

Denizli Barosu olarak bugün de yargı bağımsızlığının, özgür savunmanın yılmaz bekçisi olmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Her türlü cemaat, tarikat, vakıf ve grubun vesayetinden temizlenmiş, yasamanın ve yürütmenin hiçbir etkisi olmaksızın evrensel hukuk kaidelerinin uygulandığı bağımsız bir yargı ve meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken, her türlü baskı, şiddetten ve zorbalıktan korunması birinci önceliğimizdir. Bunun için sizlerin gösterdiği çabanın bir kısmını bile olsa sıcak koltuklarında oturan o yüksek yargıdan da beklemekteyiz.

Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlılığımızı dün olduğu gibi bugün de sürdüreceğimizi, tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasinin tek çare olduğunu, hukukun her alanda üstün kılındığını, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu bir kez daha yineliyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, "Efendiler ve ey ulus biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ülkesi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat uygarlık tarikatıdır" diyor, tüm avukatlarımızın yargıçlarımızın, savcılarımızın ve adliye çalışanlarımızın yeni adli yılını kutluyor, sevgi ve saygılar diliyorum.”