Balyoz sallayan bilekle gelen Dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SPOR
  4. /
  5. SPOR
  6. /
  7. Balyoz sallayan bilekle gelen Dünya, Avrupa...

Balyoz sallayan bilekle gelen Dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Kasım 2021 Pazartesi - 12:49Güncelleme: 22 Kasım 2021 Pazartesi - 21:14
Balyoz sallayan bilekle gelen Dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları

Türkiye’nin bilek güreşindeki önemli isimlerinden olan Denizlili Ahmet Yenerer, balyoz sallayan bileklerinin gücüyle tam bir madalya avcısı oldu. Yenerer’in koleksiyonunda 2 dünya, 4 Avrupa ve 11 Türkiye şampiyonluğu madalyası bulunuyor.

Bilek güreşinde 110 kiloda mücadele eden 50 yaşındaki Ahmet Yenerer, babasının yanında çırak gibi çalışıp balyoz sallarken, bir gün bu çalışmasının kendisine şampiyonluk kapılarını açacağını düşünmemişti bile. Çünkü aklında bilek güreşi yoktu ve ilgi alanı 9 yaşında başladığı karate sporuydu. Ama gün gelip, yaş sınırı nedeniyle bu sporu yapamayacağı söylenince o da kendisine Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonlukları getiren bilek güreşine yönelmiş. İşte kendi anlatımıyla başarı hikayesi:

 

“AĞIR MESLEK GÜÇ KAZANDIRDI”

“9 yaşında karateye başladım. Askere gidene kadar babamın yanında demircilikle uğraştım. Babam makasçıydı, ağır tonajlı kamyonlar için makas üretiyordu. Çok ağır bir meslektir. Onun yanında çok balyoz salladım ve onun yaptığım sporda çok faydasını gördüm. Bu sayede ellerim, pençelerim çok güçlendi. Babam emekli olduktan sonra ikimiz de mesleği bıraktık. 23 yıl karate sporu yaptım. 33 yaşıma geldiğimde bana yarışamayacağımı söylediler. 'Antrenörlük ya da hakemlik yapabilirsin' dediler. Ferdi sporlarda yaş sınırı var. Ondan sonra yarıştırmıyorlar. Ben de yarışmayı çok sevdiğim için yeni bir yol bulmaya çalıştım

YAŞ SINIRI ŞAMPİYONLUKLARIN ÖNÜNÜ AÇTI

Bilek güreşi sporunu keşfettim. Baktım ki önü açık, yaş sınırı yok. Ben de yarışmalarda olmak istiyorum. 2005 yılında bu spora başladım. Dedem yağlı güreşçiymiş. Bu kuvvet ondan bize miras kalmış. İlk yıl Türkiye 5’ncisi oldum. Dördüncü yılımda ilk Türkiye şampiyonluğumu elde ettim. Kilomda 11 yıldır birinciliği bırakmıyorum. Türkiye şampiyonu olarak milli takımla birlikte yarışlara katıldım. 4 Avrupa şampiyonluğu elde ettim. 2016 yılında Bulgaristan’da, 2019 yılında Romanya’da yapılan dünya şampiyonalarında altın madalyalar aldım.

Bilek güreşi sporu için vücudun her tarafını güçlendirmek gerekiyor. Serçe parmağından tutun avucunuz, bileğiniz, sırt ve bacaklarınız güçlü olmalı. Bir tek bilek gücü ile yapılacak bir spor değil.”

ANTRENÖRLÜK DE YAPIYOR

Aynı zamanda ikinci kademe antrenör olan Ahmet Yenerer, gençlere önerilerde de bulundu. Yenerer, “6 öğrencim var. 24 Kasım’da Romanya’nın Budapeşte kentinde düzenlenecek Dünya Şampiyonasına birlikte gideceğiz. Son 4 yılda bilek güreşi sporunun önü açıldı. Orta ve lisede seçmeli ders olarak veriliyor. Gençler erken yaşta spora başlamalı. Önleri açık. Kararlı bir şekilde çalışırlarsa başarı da elde ederler” dedi.