Çokal, altın kemerini nerede saklıyor? – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SPOR
  4. /
  5. SPOR
  6. /
  7. Çokal, altın kemerini nerede saklıyor?

Çokal, altın kemerini nerede saklıyor?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Temmuz 2019 Perşembe - 12:19Güncelleme: 11 Temmuz 2019 Perşembe - 12:19
Çokal, altın kemerini nerede saklıyor?

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde rakiplerinin sırtını 1982, 1983 ve 1984 yıllarında peş peşe yere yapıştırarak “altın kemer”in ebedi sahipleri arasına adını yazdıran Hüseyin Çokal, o kemeri nerede sakladığını açıkladı.

Denizli'nin Kale ilçesinde dünyaya gelen ve bugün 69 yaşında olan 5 çocuk babası Hüseyin Çokal, güreşe nasıl başladığını, nasıl şampiyon olduğunu, ebedi sahibi olduğu altın kemeri nerede sakladığını tek tek anlattı.

MİNDERDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

Güreşe çocuk yaşlarda ilgi duyduğunu ve o dönem köy düğünlerinde güreş tuttuğunu söyleyen Çokal, 1970 yılında minderde müsabakalara katılmaya başladığını belirtti. 1971 yılında ağır sıklette Türkiye şampiyonu olduğunu anlatan Çokal, bu süreçte olimpiyat şampiyonu Hasan Güngör ve Bayram Şilt ile çalışmalar yaptığını ifade etti.

Ankara'da çeşitli kulüplerde mücadele ettikten sonra 1981 yılında minder güreşini bıraktığını anlatan Çokal, şöyle konuştu:

"Başpehlivan Hasan Şahin'in tavsiyesiyle yağlı güreşlerde boy göstermeye başladım. 1981 yılında katıldığım Kırkpınar'da baş altında birincilik kürsüsüne çıktım. Daha sonra 1982, 1983 ve 1984 yıllarında üst üstte başpehlivan olarak altın kemerin sahibi oldum. 1985 yılında kolum kırıldığı ve mide ameliyatı geçirdiğim için çok sevdiğim güreşleri bırakmak zorunda kaldım."



"ALTIN KEMERİMİ BANKADA SAKLIYORUM"

Çokal, altın kemeri beline taktığında, 12 yaşında kaybettiği babası aklına geldiği için o anda çok duygulandığını anlattı. Yağlı güreşe hocalarının tavsiyesiyle tanıştığını aktaran Çokal, "Kırkpınar'a arkadaşlarımın zoruyla gitmiştim. Başpehlivan olacağım aklımın ucundan geçmezdi. Kırkpınar güreşlerine sadece 1 antrenman yaparak girdim. Bütün rakiplerimi yendim. Arkadaşlarım beni o gün zorlamasaydı bırakıp gelecektim ve nasip olmayacaktı. Şimdi o altın kemeri çok değerli olduğu için bankada saklıyorum. Kemerim çocuklarıma, Denizli'mize bir hediyemdir" diye konuştu.

Çokal, 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ndeki başpehlivanlık mücadelesini yerinde izlediğini ve mücadeleyi kazanan Ali Gürbüz'ü izlerken gençliği aklına geldiğini anlattı.

"DEVLETİMİZ BİZİ ONURLANDIRDI"

Çokal, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde üst üste 3 kez altın kemer kazanarak altın kemerin daimi sahibi olanlara "devlet sporcusu" unvanı verilmesi konusunda Denizli milletvekillerinin de katkısı olduğunu anımsattı. Bu kararı onaylayan milletvekillerine teşekkür eden Çokal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Devletimiz çok sağ olsun. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Devlet sporcusu unvanı aldığım için çok mutluyum. Devletimiz bizi onurlandırdı. Ben Ahmet Taşçı, Aydın Demir ile teşekkür ziyareti için Meclise gitmeyi düşünüyoruz. Böyle unvanları insanlar sağken vermek lazım. Amatör sporculara sahip çıkılması... Bizleri yetiştiren hocalarım Hasan Güngör ve Bayram Şilt ile yan yana heykelimin yapılmasını istiyorum."