Uzmanından uyarı: Her dört kişiden biri verem – D20Haber
18.04.2025, Cuma
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Uzmanından uyarı: Her dört kişiden biri...

Uzmanından uyarı: Her dört kişiden biri verem

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mart 2025 Pazartesi - 15:41Güncelleme: 24 Mart 2025 Pazartesi - 15:41
Uzmanından uyarı: Her dört kişiden biri verem

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Zahide Alaçam, her dört kişiden birinin verem olduğu belirterek, hastalığın yalnızca solunum yolu ile bulaştığını dile getirdi.

Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr Zahide Alaçam, hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.

“EN ÇOK AKCİĞERLERİ TUTUYOR”

Tüberküloz mikrobunun en çok akciğeri tuttuğunu ve dünya nüfusunun dörtte birinin halen tüberküloz basili ile enfekte olduğunu vurgulayan Alaçam, şunları söyledi:

“Genellikle akciğerler olmak üzere tüm organ ve dokuları tutabilen, önlenebilir ve tedavi edilebilir bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaş sadece solunum yoluyla olur. Yani hastalıklı kişinin öksürmesi, hapşırması ile havaya yayılan mikroplar, havada damlacık enfeksiyonu şeklinde asılı kalır ve sağlıklı bir birey o damlacığı nefes yoluyla solumak suretiyle akciğerlerine ulaştırarak hastalığın oluşmasına sebep olur. İşin esasında dünyadaki tüm insanların yaklaşık dörtte biri bu mikropla karşılaşır. Yani mikrobu bir şekilde hasta kişiden alırız ve o da vücudumuzda sessiz olarak kalır. Ancak mikrop vücuda ulaştıktan sonra bu kişilerin yaklaşık onda birinde bağışıklığı baskılayan AİDS, kronik karaciğer, şeker ya da kalp hastalığı, sigara, alkol, madde kullanımı olduğu zaman bu mikrop sessizce beklemeyi bırakır ve aktifleşerek hastalığa sebep olur.”

Haberin DevamıReklam




“KISA SÜRELİ TEMAS BULAŞA SEBEP OLMAZ”

Veremin kısa süreli temasla hemen bulaşmasının beklenmediğini aktaran Alaçam, hasta kişinin kaşığını, çatalını kullanmak, yastığını, yorganını ya da ortak havlu kullanmanın bulaşa sebep olmayacağını dile getirdi.

BU KİŞİLER RİSK ALTINDA

Hasta kişiyle aynı evde yaşayan ya da ortamda çalışan kişilerin risk altında olduğunu belirten Alaçam, “Tüberküloz tedavi edilmezse mikrobun tuttuğu organda harabiyet oluşur, organ fonksiyonunu yapamamaya başlar ve bu durum ölümle sonuçlanabilir. Ancak tüberküloz mikrobuna yönelik 1940’lardan bu yana yeni birçok antibiyotikler geliştirilmiştir. Bunlara bağlı olarak da etkin ve uygun tedaviler vardır. Ülkemizde tüberkülozun tedavileri; Verem Savaş Dispanserlerinde Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) yoluyla tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Burada yürütülen etkin tedaviler sayesinde her geçen yıl yüzde 6-7 oranında verem hastası görülme oranı azalmaktadır. Bu hastalıktan etkin ve doğru tedavi ile yüzde yüz kurtulmak mümkündür” dedi.

DENİZLİ (İHA)