Uzmanından göz tansiyonu uyarısı – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Uzmanından göz tansiyonu uyarısı

Uzmanından göz tansiyonu uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mart 2023 Çarşamba - 15:21Güncelleme: 15 Mart 2023 Çarşamba - 15:22
Uzmanından göz tansiyonu uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Şeyma Mataracı, göz tansiyonunun (glokom) müdahale edilmediğinde zamanla kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Şeyma Mataracı, göz tansiyonu hakkında uyarılarda bulundu. Glokomun göz içi basıncının artması ve tahribata neden olması sonucu ortaya çıktığını kaydeden Mataracı, hastalığın sinsi ilerlediğini belirterek müdahale edilmediği takdirde görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

“ERKEN TANI ÖNEMLİ”

Göz tansiyonunda erken tanının önemli olduğunu ifade eden Mataracı, tedavi edilmediğinde gözlerde beyine sinyal taşıyan hücrelerde ölümün arttığını aktardı. Mataracı, “Görülmeyen alanlar erken dönemde çevresel görmeyi etkilediği için şikayet oluşturmaz. Hastalar görme merkezde etkilenene kadar görme kaybını fark etmez ve bu nedenle göz doktoruna ancak geç dönemde başvururlar” diye konuştu.

“HER HASTADA FARKLI BELİRTİLER OLABİLİR”

Mataracı, göz tansiyonunun her hastada farklı belirtiler görülebildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Göz içi basıncının gün içerisindeki değişimine bağlı göz kapağı ve çevresinde ağrıya eşlik eden baş ağrısı, gözde gerginlik ve sertlik hissi, üzerine bastırınca oluşan ağrı hissi, görüş açısının birden bire veya hızlı bir şekilde kapanması, mide bulantısı, geçici görme bulanıklıkları ve geceleri ışıkların etrafında haleler görülmesi gibi glokom belirtileri hastalar tarafından belirtilmektedir.

Ayrıca çocukluk çağında görülen türlerinde ışığa karşı hassasiyet ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmektedir. Glokomun iki türü diğerlerinden daha çok görülmektedir. Açık açılı olan tür yavaş ve ağrısız bir biçimde ilerlerken uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir. Kapalı açılı tür ise bir anda ciddi bir ağrı ve görme kaybıyla belirti verebilir. Glokomun önlenebilir en önemli risk faktörü göz içi basınç yüksekliğidir. Her yaşta görülebilmekle beraber 40 yaş üzeri özellikle 60 yaş üzeri kişilerle risk daha yüksektir. Kornea kalınlığının ince olması ve yüksek dereceli gözlük numaralarının olması riski artırmaktadır.

Aile bireylerinde hastalık geçmişi olan kişilerde de hastalık gelişme ihtimali daha yüksektir. Bu kişiler yılda bir kez düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdırlar. Diyabet, hipotirodizm (guatr) hastası kişiler ile birlikte kalp hastalığı ve yüksek tansiyon hastalarında hastalığın riski daha yüksektir.

Sigara birçok retinal hastalık için risk unsuru olduğu gibi glokom için de bir risk unsurudur. Uzun süreli kortizon tedavileri risk faktörü oluşturmaktadır.

Glokoma bağlı görme kaybı riskinin önüne geçmek için bireyler 40 yaş öncesi her 5 yılda bir, 40 yaş sonrası her 3 yılda bir, 60 yaş sonrası ise her yıl düzenli muayene yaptırmalıdır.”