Sinsice ilerleyen hastalık: Parkinson – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sinsice ilerleyen hastalık: Parkinson

Sinsice ilerleyen hastalık: Parkinson

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Nisan 2017 Salı - 10:16Güncelleme: 11 Nisan 2017 Salı - 10:16
Sinsice ilerleyen hastalık: Parkinson

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, yavaş ilerleyen ama sinsi bir hastalık olan parkinsonda erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu belirtti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığına dikkati çekti. Parkinsonun beynin hareket sisteminden sorumlu bazı bölgelerindeki hücre ölümü sonucu “dopamin” denilen maddenin eksikliği ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. Çam, yaşa bağlı olarak görülme riskinin de arttığını söyledi.

Dünyada yaklaşık 10 milyon parkinson hastası olduğu kaydeden Dr. Çam, “Ülkemizdeki tahmini rakam 150 bin civarındadır. Yaş ile birlikte parkinson hastalığı olasılığı artış gösterip, 65 yaş üzerinde 1/100’leri bulsa da daha genç yaşlarda da bu hastalığa yakalanmak muhtemeldir. Genetik geçiş de söz konusudur. Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Genellikle ilk belirtisi, ellerde ya da ayaklarda titreme şeklinde bilinir. Fakat bu titreme, istirahat halinde olan bir titremedir. Hareket halinde olan titreme, esansiyel tremor adını verdiğimiz başka bir hastalıktır. Titreme dışında yürüme güçlüğü, hareketlerde yavaşlama, yüz ifadelerinin azalması, unutkanlık, düşmeler hatta bazen depresyon gibi bulgular ile kendini gösterir. Bu tip bulguları olan hastaların en yakın nöroloji uzmanı bulunan bir sağlık merkezine başvurmaları tedavileri açısından olumlu olur” dedi.

PARKİNSON HASTALIĞINDA TEDAVİ

Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, yavaş seyirli ve kişiye göre farklılıklar göstermesi nedeniyle parkinson hastalığında tedavide en önemli faktörün hekimle uyum olduğunu belirterek, sözlerine şunları ilave etti:

“Hastalığın tedavisinde en önemli unsur, eksilen madde olan dopamini yerine koymaktır. Ancak bunu yaparken çeşitli moleküllerden faydalanılır ve hastaya göre doğrusu hangisi ise o seçilir. Bu amaçla dopamin içeren ilaçlar, beyinde dopamin salınımını arttıran ve azalmasını yavaşlatan ilaçlar kullanılır. Uzun soluklu bir tedavi sürecidir. Hastalık ilerledikçe tedavide değişiklikler gerekebilir, buna yine hastanın durumuna göre karar verilir. Hastanın durumunda tedavi ile birlikte azalma olmazsa cerrahi tedavi yapılabilmektedir.

Parkinson hastalığına eşlik eden diğer sorunlara da müdahalede bulunmak gerekir. Tanı konduktan sonraki amaç, tedavi ile yaşam kalitesini olabildiğince arttırabilmektir.”