Sıcak çarpması uyarısı: Dakikalar için vücut ısınız 40-41 dereceye çıkabilir – D20Haber
25.06.2024, Salı
26 °C / 43 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sıcak çarpması uyarısı: Dakikalar için vücut...

Sıcak çarpması uyarısı: Dakikalar için vücut ısınız 40-41 dereceye çıkabilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Haziran 2024 Çarşamba - 13:53Güncelleme: 12 Haziran 2024 Çarşamba - 13:53
Sıcak çarpması uyarısı: Dakikalar için vücut ısınız 40-41 dereceye çıkabilir

Denizli’de mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyreden sıcaklık sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, sıcak çarpmasına karşı “vücut ısısı kısa sürede 40-41 dereceye çıkabilir” uyarısında bulundu.

İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, 40 dereceyi aşan sıcakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkati çekerek, “Terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize tabloya sıcak çarpması diyoruz. Acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilen böyle bir durumda vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Sıcak çarpmasında vücut ısısındaki artışla birlikte, deride kuruluk ve kızarma görüleceğini, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması gibi olumsuzlukların yaşanabileceğini anlatan Öztürk, “Güneş çarpması etkileri sonucu gerekli özen gösterilmez, müdahalede bulunulmaz ve tedavinin geç kalındığı hastalarda ciddi komplikasyonlar görülebilir” uyarısını yaptı.

İLK YARDIMDA NELER YAPILMALI?

Sıcak çarpmasında uygulanacak ilk yardıma değinen Öztürk, “İlk yardımda kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır ” önerilerinde bulundu.

Haberin DevamıReklam




BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN!

Aşırı sıcakların mevcut kronik hastalıkların kontrolünü de zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olabileceğini belirten Öztürk, “Bu havalardan en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişilerdir. Sıcak hava ve güneşten korunmak için özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saat 11.00 ve 16.00 aralığında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, mecburiyet durumunda ise gölge yerler tercih edilmeli ve dışarıda uzun süre kalınmamalıdır. Aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Öncelikle su alımı, sıvı tüketimi çok önemli olup günde normalde alınması gereken miktar 2-2,5 litredir fakat dışarıda kalınan süre, sıcağa maruz kalma süresine göre su alımı arttırılabilir” ifadelerini kullandı.