Sahura kalkın kilo almayın – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sahura kalkın kilo almayın

Sahura kalkın kilo almayın

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Mayıs 2017 Cuma - 08:40Güncelleme: 26 Mayıs 2017 Cuma - 08:40
Sahura kalkın kilo almayın

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç, Ramazan ayıyla birlikte beslenme alışkanlıklarının değişeceğine dikkati çekerek, kilo almanın önüne geçebilmek için mutlaka sahura kalkılmasını önerdi.

Ramazan ayıyla birlikte beslenme düzeninin bir aylığına değişeceğini ve değişikliğin bilinçsizce uygulandığında kilo alımına yol açacağını uyarısında bulunan diyetisyen Meryem Güç, bunun sonucunda kilo ile beraber bir takım sağlık sorunlarının da oluşabileceğini belirtti.

Yaklaşık 17 saat aç kalınacağına işaret eden Güç “Ramazan ayını sağlığınızı koruyarak, beslenmenize dikkat ederek geçirdiğiniz zaman vücudu dinlendirme olarak adlandırılan orucun asıl amacına ulaşabilirsiniz. Oruç boyunca vücudunuz yaklaşık 17 saatlik bir açlıkta iki öğün ile idare etmeye çabalayacak bu yüzden de metabolizma hızı yavaşlayacaktır. Vücut açlıkta önce kandaki glikozu sonrasında ise karaciğerde depo ettiği glikoz deposunu kullanır. Vücuttaki fonksiyonlar yaklaşık 8 saat glikozla idare ettikten sonra kan şekeri hızla düşer ve bu durum dalgınlık, dikkatsizlik, halsizlik, baş dönmesi, iş veriminde düşüş, gerginlik gibi sorunlara yol açar” dedi.

İFTARDA FAZLA TÜKETİM KİLO ALDIRIYOR

Uzun süren açlığın ardından iftar sofralarında abartılan menülerin fazlaca tüketilmesinin kilo alımına yol açtığını söyleyen Güç, besin alımının iki öğüne düşmesi ile beraber iftarda yüklü miktarda tüketimle besinlerin vücutta hızla depolandığını ve kilo alımının kaçınılmaz duruma geldiğini ifade etti.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Diyetisyen Meryem Güç, oruç tutacakların su tüketimini ihmal etmemesi gerektiğinin altını çizerek “Gün içerisinde vücuttaki sıvı oranı özellikle havaların sıcaklığından kaynaklı olarak düşecektir. Bu durumu en hafif şekilde atlatmak için sahura mutlaka kalkılmalı ve 1,5 litre su içilmelidir. İftarda da ek olarak tüketilecek 1,5 litre su günlük ihtiyacı karşılayacaktır” diye konuştu.

ŞEKER HASTALARI DOKTORLARINA DANIŞILMALI

Hamile, emzikli, gelişme çağındaki çocukların yanında kronik rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan bireylerin mutlaka doktor kontrolünde oruç tutması gerektiğini kaydeden Güç, özellikle şeker hastalığı olanlar ile şeker düşüklüğü problemi olan bireylerin mutlaka doktora danışmaları uyarısını yaptı.