Sağlığınız için stresten uzak durun – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sağlığınız için stresten uzak durun

Sağlığınız için stresten uzak durun

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Nisan 2017 Cuma - 17:07Güncelleme: 7 Nisan 2017 Cuma - 17:07
Sağlığınız için stresten uzak durun

Denizli İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, dünyada 350 milyon kişinin depresyondan etkilendiğini belirterek, “sağlıklı bir yaşam için stresten uzak durun” uyarısında bulundu.

Denizli İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, yaptığı açıklamada, 7 Nisan’ın Dünya Sağlık Günü, 7-13 Nisan tarihleri arasının da Sağlık Haftası olarak kutlandığını, bu haftayla sağlığın önemi ve sağlıklı yaşama kuralları konusunda geniş halk kitlelerini bilgilendirmenin amaçlandığını, insanların sağlıklı yaşama bilincine ulaşması için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.

Bu sene Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki temasının “depresyon” olarak belirlendiğini anımsatan Arpacı, depresyonu “Yaşamdan ve yaşadıklarından zevk alamama halidir. Depresyon yaşayan bir kişi daha önce severek isteyerek yaptığı şeyleri artık yapmak istememeye, yapsa bile bunlardan zevk alamamaya başlar. Yaşama sevincinin yerini;

üzüntü, keder, mutsuzluk, isteksizlik, karamsarlık, umutsuzluk ve suçluluk ve bazen de ölüm düşünceleri ile seyreden, tedavi gerektiren psikiyatrik bir tablodur” olarak tanımladı.

DEPRESYON HERKESTE GÖRÜLEBİLİR

Yaşanan depresyonun bir hastalığa dönüşüp dönüşmediğine bir doktorun karar vermesi gerektiğini kaydeden Arpacı, “Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları, depresyonun tedaviyi gerektiren bir hastalık olup olmadığını ayırt etmeye çalışırken belirtilerin şiddetine, ne zamandır sürdüğüne ve kişinin yaşamına etkisine bakar. Bir hastalıktan söz edebilmek için kişinin yakınmalarının en az 15 gün boyunca hemen hemen her gün ve gün boyu sürmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, günümüzde depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediğinin tahmin edildiğini belirtmektedir. Depresyon herkeste görülebilir. Çocuk, genç, erişkin yaşlı, zengin, fakir, kadın erkek herkeste görülebilir. Fakat bazı kişilerde depresyon gelişme olasılığı daha yüksektir”dedi.