Az tatlı tüketin, sık öğün yapın uyarısı – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Az tatlı tüketin, sık öğün yapın...

Az tatlı tüketin, sık öğün yapın uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Mayıs 2022 Pazar - 08:48Güncelleme: 1 Mayıs 2022 Pazar - 08:49
Az tatlı tüketin, sık öğün yapın uyarısı

Ramazan ayı sona ererken, bir ay boyunca değişen beslenme alışkanlıkları için uyarılar yapıldı. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Endokrinoloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç Dr Şenay Topsakal, yoğun tatlı tüketiminden uzak durulması ve sık öğün yapılması önerisinde bulundu.

Doç Dr Şenay Topsakal, ramazan ayı sonrası beslenmeyle ilgili açıklamasında, bir ay süren oruç döneminde yeme alışkanlıklarının değiştiğine işaret etti. Normale dönüşle birlikte kilo alma riskinin ortaya çıkacağına dikkat çeken Topsakal, bayramdan başlamak üzere, bundan sonraki süreçte aşırı yemekten kaçınılmasını ve hareketsiz kalınmamasını önerdi.

Topsakal, nasıl bir beslenme yapılması gerektiğine ilişkin de “Yemekler az ve sık öğünler olarak alınmalı, hızlı yemekten özellikle kaçınılmalıdır. Kahvaltı alışkanlığına geri dönülmeli ancak kahvaltıda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artırılmalı, gece yeme alışkanlığı terkedilmelidir” dedi.

BAYRAMDA DİYETİ BOZULMAYIN!

“Özellikle diyabet hastalarımız başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımız bayramda aşırı tatlı tüketmekten kaçınmalı” diyen Doç Dr Topsakal, sözlerine şunları ilave etti:

“Kalp ve böbrek hastaları, diyabet ve kilolu hastalarımız gibi diyet yapması gereken tüm hastalarımızın bayramda diyeti bozmamaları gerekmektedir. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli. Büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için meyve, evde yapılmış meyve suları, ayran gibi ikramlar hazırlanmalıdır. Aşırı sıcak ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır. Çay, kahve fazla tüketilmemeli, uykuya önem verilmeli, aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır. İlaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır.”