Prof. Dr. Baltacı’dan coronavirüs stresi ve kaygısına karşı öneriler – D20Haber
13.05.2025, Salı
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Dr. Baltacı’dan coronavirüs stresi ve...

Prof. Dr. Baltacı’dan coronavirüs stresi ve kaygısına karşı öneriler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Nisan 2020 Cuma - 16:28Güncelleme: 24 Nisan 2020 Cuma - 16:29
Prof. Dr. Baltacı’dan coronavirüs stresi ve kaygısına karşı öneriler

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı, coronavirüs nedeniyle evde kalmanın yoğunlaştığı bugünlerde kişinin kendisine göstereceği özenin stres ve kaygıyı azaltacağını belirtti.

Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı, coronavirüs önlemleri kapsamında bir süredir uygulanan sosyal izolasyon sürecinin kişiler üzerine yarattığı etki ile bu süreçte yapılması gerekenleri değerlendirdi. Travmatik olaylarda kaygı, korku,üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik ve öfke duygularının yoğun yaşanabileceğine işaret eden Prof. Dr. Baltacı, belirsizliklerin olduğu bu süreçte bireyler durumu yaşamı tehdit olarak algıladığında beyinin acil durum moduna geçtiğini ve beynin düşünebilen, akıl yürüten, muhakeme yapabilen üst düzey işlevlerinden sorumlu olan kısmının devre dışı kalarak daha ilkel olan “savaş, kaç ve donma”tepkilerinin ortaya çıkabildiğini belirtti.

Bu durumda bireylerin kendilerini korumaya yönelik olarak daha dürtüsel davranabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Baltacı, sokağa çıkma kısıtlamasının duyurulduğu ilk akşamda insanların kontrolsüzce alışveriş yapmalarını buna örnek olarak gösterdi.

“KİMİ VİRÜS, KİMİ İŞİNİ KAYBETME KAYGISI YAŞIYOR”

Haberin DevamıReklam




Kaygının derecesi ve altında yatan nedenlerin kişiye göre farklılık gösterebileceğine ifade eden Prof. Dr. Baltacı, içinde bulunduğumuz süreçte bazı insanların işini kaybetme, bazılarının işe giderken girdiği ortamlarda virüs bulaşma, bazı insanların ise yaşlı olan yakınlarının bu virüse maruz kalma kaygısı yaşadığını dile getirdi.

“HER AN DIŞARIYA ÇIKACAKMIŞ GİBİ ÖZENLİ OLUN”

Sosyal izolasyon sürecinde insanların sosyal aktivitelerini kısıtlamak zorunda kaldığını, bunun da rutin oluşturduğunu vurgulayan Baltacı, sabahları uyanmanın ardından kıyafet değiştirmenin, kişinin kendine bakım yapmasının, her an evden çıkacakmış gibi özen göstermesinin kaygı ve stresi azaltabileceğini kaydetti.

“HOBİLERE ZAMAN AYIRIN”

Prof. Dr. Baltacı, daha önce başlanan, ancak yoğun iş temposundan dolayı devam ettirilemeyen hobilere saman ayırmanın, yeni şeyler öğrenmenin kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacağını, gerginlik ve kaygının yüksek olduğu durumlarda nefes ve kas gevşetme egzersizleri yapmanın stres seviyesini aşağıya çekeceğini sözlerine ekledi.