Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun, sık ağrı kesici ilaç kullanmanın böbrek hastalığına yol açan etkenlerden olduğu uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Belda Dursun, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının son yıllarda tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve erken teşhisle tedavi edilmediğinde ağır böbrek yetmezliği ve ölüm ile sonuçlanabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dursun, dünya genelinde kronik böbrek hastalığının görülme oranının 10-12 olduğunu, kadınlarda bu oranın yüzde 14’e kadar çıktığını, Türk Nefroloji Derneği tarafından ülke genelinde yapılan tarama çalışmasında da kadınlarda kronik böbrek sıklığının erkeklerden daha yüksek oranda görüldüğünün belirlendiğini söyledi.
Genel popülasyon açısından değerlendirme yapıldığında, kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenleri olarak şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojikproblemleri sıralayan Prof. Dr. Dursun, “Kontrolsüz şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, kalp hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici ilaç kullanımı kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirmektedir. Kronik böbrek hastalığı çoğu kez belirti vermeden sinsi bir şekilde son döneme yani diyaliz aşamasına ilerlemektedir. Bu nedenle riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir” dedi.