Prof. Dr. Ergur: Sosyal medyadan plazma bağışı çağrısı sakınca oluşturmakta – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Dr. Ergur: Sosyal medyadan plazma...

Prof. Dr. Ergur: Sosyal medyadan plazma bağışı çağrısı sakınca oluşturmakta

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Nisan 2020 Pazartesi - 13:02Güncelleme: 27 Nisan 2020 Pazartesi - 13:03
Prof. Dr. Ergur: Sosyal medyadan plazma bağışı çağrısı sakınca oluşturmakta

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, coronavirüs tedavisinde uygulanan immün plazma tedavisinde sosyal medya üzerinde yapılan bağış çağrılarının bazı kötü niyetli kişiler için kazanç kapısı oluşturma riski taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, immün plazma tedavisi ile ilgili yaptığı açıklamada, birçok hastanın bu uygulama sonucu iyileştiğini belirterek, “Daha önce hastalığı geçirmiş ve kanında virüse karşı savunmayı sağlayacak nitelikte antikor adı verilen maddeleri oluşmuş kişilerden elde edilen plazmalar, hastalıkla mücadelesi süren, durumu ağırlaşma eğilimi gösteren hastalarımıza uygulanmaya başlandı. Bu konuda Sağlık Bakanlığı bir rehber yayınladı ve plazma bağışını düzenleme, elde edilen plazmaların talep eden sağlık kuruluşlarına ulaştırılması işlevini Kızılay’a verdi. Öte yandan plazma elde etme sertifikası olan kan merkezleri de yine Kızılay’a kayıt yaptırarak kendi kurumlarındaki hastalar için plazma bağışı kabul edebilmesine olanak tanıdı” dedi.

İmmün plazma tedavisi konusunda sosyal medyadan yapılan bağışçı çağrılarına da dikkat çemen Pnof. Dr. Ergur, “Sosyal medyada plazma bağışı çağrısı, hastalığı geçirmiş kişilere bireysel olarak ulaşarak onları plazma bağışına davet etmek bu sistemin işleyişinde sakıncalar doğurmakta. Kötü niyetli kişilerin gönüllülükle gerçekleşmesi gereken ve aynı süreçten geçtiği için iyileştiğinde bir başka hastaya yarar sağlama isteğini içtenlikle duyan kişiler üzerinden kazanç kapısı oluşturma riski taşımaktadır. İmmün plazma tedavisi düşük de olsa bazı riskler taşıdığından, ancak hastayı izleyen hekim tarafından gerekli görüldüğü hasta ve yakınlarının bilgilendirilerek onay verdiği durumlarda ve yine hekim tarafından yarar beklentisi olan hasta için temininin hastanelerin kan merkezleri aracılığıyla yapılması önemlidir. İmmün plazma tedavisi, daha önceki virüs salgınlarında kullanılmış ve yarar sağlamış olduğundan, COVID-19 adıyla bilinen hastalığın etkeni olan virüse karşı da kullanımı önerilmiştir. Konuyla ilgili az sayıda çalışma, az sayıda hasta üzerinde bu tedavinin uygulanmasının yararlı sonuçlarından söz etmektedir” diye konuştu.

Plazma tedavisinin ve bağış konusunda bazı kriterlerin olduğunu anımsatan Prof. Dr. Ergur, immün plazma tedavisini uygularken alıcıyı riske sokmamak için bazı kriterlerin belirlendiğini, Denizli’de Kızılay aracılığıyla iyileşen hastalar üzerinden plazma bağışı daveti yapıldığını, bir bağışçının 3 hafta üst üste bağış yapabildiğini sözlerine ekledi.