Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Uğurlu, hastane yönetiminin göğüs hastalıklarında kullanmak üzere Türkiye’de ilk olan ultrasonik solunum fonksiyon testleri cihazı aldığını, bu cihazla basit spirometre, karbonmonoksit difüzyon ölçümü, vücut pletismografi (body box) ölçümleri, bronşprovakasyon testleri ve reversibilite ölçümleri yapıldığını belirtti.
Bu cihazla KOAH tanısı ve izlenmesinin rahatlıkla yapıldığını kaydeden Uğurlu, “Ayrıntılı bir şekilde akciğer volüm ve kapasitelerini ölçebildiği için, çeşitli nedenlerden dolayı akciğer ameliyatı olacakların ameliyat sonrası kalan kapasitelerini hesaplanıp, hangi hastaların ameliyat olması gerektiğine karar verilebilmektedir. Son zamanlarda kliniğimizde sıkça yapılan KOAH hastalarına bronkoskopik volüm küçültücü ameliyatları (akıllı sarmal tel tedavisi) için en önemli endikasyon nefes verdikten sonra akciğerde kalan hacimin artışlarıdır. Cihazımız olmadığı için hastalara yeterince tanı koyamıyorduk ya da bu testi yaptırması için hastaları şehir dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Artık rahatlıkla endikasyon konulmakta ve hastaların mağduriyetleri giderilmektedir” dedi.
İnterstisyel akciğer hastalıklarının astım ve KOAH’dan sonra en sık görülen kronik akciğer hastalıkları olduğuna dikkat çeken Uğurlu, Bu grubun en sık görülen hastalığı akciğer büzüşmesidir. Son yıllara kadar net bir tedavisi olmayan bu hastalığa 2-3 yıldır yeni tedaviler eklenmiştir. Sağlık bakanlığı bu tedavileri ödemek için difüzyon testlerini mecburi kılmıştır” diye konuştu.