Bozkaya: Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon kaynaklı kronik böbrek yetmezliğine neden oluyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bozkaya: Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon kaynaklı...

Bozkaya: Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon kaynaklı kronik böbrek yetmezliğine neden oluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Mart 2023 Cuma - 15:12Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma - 15:13
Bozkaya: Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon kaynaklı kronik böbrek yetmezliğine neden oluyor

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr Evrim Bozkaya, aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon gelişiminde önemli rol oynadığını, bunun sonucunda da kronik böbrek yetmezliğinin görüldüğünü söyledi.

Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr Evrim Bozkaya, uyarılarda bulundu. Tuzun aşırı tüketiminin başta hipertansiyon ve böbrek hasarı olmak üzere önemli sağlık sorunlarına yol açtığını dile getirdi.

“AŞIRI TÜKETİME DİKKAT”

Fazla tuz tüketiminin nabız basıncı ve sertliğini arttırdığına dikkat çeken Bozkaya, “Yapılan çalışmalar aşırı tuz tüketiminin böbrek hastalığı ve kalp damar hastalık riskini arttırdığını göstermiştir. ayrıca böbrek taşı oluşumu, mide kanseri ve osteoporoz gelişim riskini artırdığı, bronşial hiperreaktiviteye yol açtığı da gösterilmiştir” diye konuştu.

“AŞIRI TÜKETİM HİPERTANSYONA NEDEN OLUYOR”

Yüksek tuz tüketiminin primer hipertansiyon gelişiminde rol aldığına vurgu yapan Bozkaya, bunun da kronik böbrek yetmezliğinin en sık görülen sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Bozkaya, “Primer hipertansiyon, benign nefroskleroz gelişiminin temel tetikleyicisidir. Günümüzde kronik böbrek yetmezliğinin, diyabetik nefropatiden sonra en sık sebebi hipertansif böbrek hastalığıdır. Hipertansiyon, böbrek hasarının sebebi olabileceği gibi aynı zamanda önemli bir sonucudur. Tuz, kan basıncından bağımsız olarak da böbrek hasarı oluşturabilir. Tuzun böbrekten atılımındaki azalma ve tuza cevaben normalden fazla kan basıncı artışı tuz duyarlılığı olarak tanımlanmıştır” dedi.

Yüksek tuz tüketimi özellikle tuza duyarlı hastalarda hipertansiyon gelişimini daha kolay tetiklediğini ifade eden Bozkaya, yüksek tuz tüketimi yaşla birlikte gelişen hipertansiyon riskini de arttırdığını belirtti.

“1 ÇAY KAŞIĞINDAN DAHA AZ TUZ TÜKETİN”

Böbrek hastalarına günlük 6 gramın altında (1 çay kaşığından daha az) tuz tüketimini tavsiyesinde bulunan Bozkaya, “Bunun için asla yemeklere tuz atmamalarını, hazır paketli gıdalardan uzak durmalarını istiyoruz. Çünkü hazır paket gıdalarda, uzun süre saklanabilmesi için çok fazla tuz kullanılıyor. Bu konuda sağlık otoritelerinin yapacağı kısıtlamalar ve kontroller toplum sağlığını olumlu etkileyecektir” ifadelerini kullandı.