Minik Kumsal 12 gün idrarını yapamadı – D20Haber
11.05.2025, Pazar
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Minik Kumsal 12 gün idrarını yapamadı

Minik Kumsal 12 gün idrarını yapamadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Haziran 2017 Perşembe - 12:27Güncelleme: 29 Haziran 2017 Perşembe - 12:27
Minik Kumsal 12 gün idrarını yapamadı

İdrar çıkarımı durmuş, vücudu şişmiş, ileri derecede halsiz ve kan değerleri düşmüş durumda Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne gelen 1 yaşındaki Kumsal bebek, 1,5 aylık yoğun bir ekip çalışması sonucunda sağlığına kavuştu.

Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yüksel, tedavi süreciyle ilgili açıklamasında, “Çocuk Nefroloji, Çocuk Yoğun Bakım ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Herek başkanlığındaki ekip çalışması ile periton diyaliz uygulaması gerçekleştirilerek, önce vücuttan fazla sıvısı çekildi. Yeni bir yöntem ile hasarlanmış olan kompleman sisteminin düzelmesi sağlandı ve Kumsal’da 13. gün az da olsa idrar çıkışı başladı. İlerleyen günlerde gittikçe artan idrar çıkışı, düzelen tansiyon değerleri ve böbrek testlerinin düzelmesi ile hastalığı en hafif şekilde atlatmış oldu” dedi.

Prof. Dr. Selçuk Yüksel bu tür hastalıklarda erken tedavi uygulamaları yapılması ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebileceğini, Kumsal’ın böbrek fonksiyonlarının düzelmesinin 1,5 aylık yoğun bir ekip çalışması sonucunda olduğunu belirterek tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Haberin DevamıReklam




Hemolitik üremik sendromu adı verilen ve sıklıkla erken çocukluk döneminde görülen bu hastalık ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yüksel, “Bu hastalar hayatlarını kaybetmelerine ya da diyaliz bağımlısı olarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. İki farklı tipi bulunan hemolitik üremik sendromu en sık görülen şekli halk arasında zehirli ishal olarak bilinen durum ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Zehirli ishale neden bakteri salgıladığı toksinler nedeniyle özellikle böbreklerin küçük damarlarında pıhtı tıkaçları oluşturmakta, böylece böbreğin kanı süzme, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırma, tansiyonu dengeleme gibi görevlerini yapmasını engellemektedir. Hastaların hızla kan değerleri düşer, böbrek idrar çıkarma fonksiyonunu gerçekleştiremediği için vücut şişer, tansiyon tedavi edilemez noktalara yükselir. Hemolitik üremik sendromun diğer tipi ise; vücutta “ konpleman “ denilen sistemin (vücudun mikroplara karşı savunmasında rol alan ) bozulmasından kaynaklanır. Her iki durumda da hasta hayatı büyük risk altındadır” diye konuştu.