Mide bakterisi kansere yol açabilir – D20Haber
21.05.2024, Salı
19 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Mide bakterisi kansere yol açabilir

Mide bakterisi kansere yol açabilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Haziran 2017 Pazar - 12:06Güncelleme: 18 Haziran 2017 Pazar - 12:06
Mide bakterisi kansere yol açabilir

Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, midede oluşan 'Hilecobacter pylori' adı verilen bakterinin dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğunu ve zamanında tanı konulup tedavi edilmediği takdirde gastrit ve ülserin yanı sıra mide kanserine de yol açtığını söyledi. Alpua, uzun süre mide şikayetleri olanların bakteri konusunda dikkatli olmalarını ve uzman hekime başvurmalarını önerdi.

“Bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirileceği gibi, midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlikle de kendini gösterebilir. Ancak hastanın şikayeti olsa da olmasa da bakteri ile enfekte kişilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakıldığında gastritin geliştiği görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alınan biyopsi örneklerinde saptanabilir. Bakterinin mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu uzun süredir bilinmektedir.” ‘Helikobakter pylori’ bakterisinin bulaşıcı olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Alpua, bunun tespit edildiği hastaların büyük bölümünde enfeksiyonun yok edilmesi ile şikayetlerin önemli ölçüde ortadan kalktığını belirtti. Mide mikrobunun tedavi edilmesi ile uzun vadede mide kanserinden de korunmuş olunacağının altını çizen Dr. Alpua, şöyle konuştu:

Haberin DevamıReklam




“Bu yüzden hafif de olsa uzun süren mide şikayetleri olan kişilerin muhakkak bir gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki; mide kanserleri en ölümcül kanser türlerindendir ve tanı konduğunda çoğunlukla tedavi edilemeyecek ileri evrede olmaktadırlar.”

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)