Kilolu olmak meme kanseri için önemli risklerden – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Kilolu olmak meme kanseri için önemli...

Kilolu olmak meme kanseri için önemli risklerden

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Ekim 2023 Pazartesi - 15:53Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi - 15:53
Kilolu olmak meme kanseri için önemli risklerden

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Gamze Gököz Doğu, fazla kilolu olmanın ve menapoz sonrası obezitenin meme kanseri için önemli risklerden birisini oluşturduğunu belirtti.

Prof Dr Gamze Gököz Doğu, meme kanserinde farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalığın tanısında meme kanseri taramalarının büyük önem taşıdığını, tarama programları ile daha erken evrede teşhis olanağı yakalandığını, erken teşhisin de tedavi için önem taşıdığını ifade etti.

Son dönemde genç kadınlarda da meme kanseri sıklığında artış olduğunu, genelde meme kanseri vakaların 50 yaşından sonra görüldüğünü kaydeden Prof Dr Doğu, risk faktörlerini şöyle sıraladı:

Geçirilmiş meme kanseri öyküsü: Daha önce meme kanseri geçirmiş olan kadınlarda ikinci bir meme kanseri oluşma riski daha yüksektir.

Ailede meme kanseri öyküsü: Öncelikle anne, kız kardeş ve kızından oluşan birinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü riski artırmaktadır.

Genetik mutasyonlar: Meme kanserlerinin yaklaşık %5-10 kadarı genetik mutasyonla yani kalıtsal geçişle alakalıdır. Erken adet görmek ve/veya geç menapoza girmek: 12 yaşından önce adet görmek, 55 yaşından sonra menapoza girmek riski artırmaktadır.

Hiç doğum yapmamış veya geç doğum yapmış olmak: Çocuk doğurmak, vücudun adet döngüsünü ve hormon maruziyetini değiştireceği için meme kanseri için koruyucu faktörlerden biridir. Bu yüzden hiç doğum yapmamak veya 30 yaşından sonra doğum yapmanın meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.

Doğum kontrol hapları: Araştırmalar 10 yıldan uzun süre kullananlarda meme kanseri riskinde biraz artış olduğunu göstermiştir. Hormon replasman tedavisi: 5-10 yıldan uzun süre kullananlarda meme kanseri riskinin arttığı gözlenmiştir. Sigara: Sigara kullanımı ile meme kanseri riskinde artış saptanmıştır.Alkol alımı: Meme kanseri riski alınan alkol miktarı ile orantılı olarak artmaktadır.

Obezite: Özellikle menapoz sonrası kilolu olmak meme kanseri riskini artırmaktadır.

Beslenme ve yaşam tarzı: Kilolu olmanın meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Egzersizin ise meme kanseri riskini azalttığı yönünde veriler bulunmaktadır.

Radyasyon (ışın) tedavisi almış olmak: Daha önce göğüs/boyun bölgesine radyasyon almış olmak riski artırmaktadır.