Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde, 78 yaşındaki bir hastaya Prof Dr Gökhan Önem ve ekibi tarafından küçük kesi ile bypass ameliyatı yapıldı.
PAÜ Hastanesinde Prof Dr Gökhan Önem, Dr. Kadir Çekirdekoğlu, Dr. Mehmet Bozkurt ve Dr Mesut Yurtkulu’ndan oluşan ekip, Durkadın Dede’ye açık kalp ameliyatı yapıldı. Yedi santimetrelik kesi ile sol göğüs altından ve kemik kesilmeden gerçekleştirilen ameliyat ile hasta beşinci günde taburcu edildi.
Ameliyat ile ilgili bilgi veren Prof Dr Gökhan Önem, “Standart açık kalp ameliyatlarında göğüs ön kısmındaki sternum kemiğini 25-30 cm keserek kalbe ulaşmamız gerekiyor. Kesilen kemiğin iyileşmesi 6-8 haftayı buluyor. Bu nedenle açık kalp ameliyatı sonrası hastanın iş ve sosyal hayata dönüş süresi 2-3 ayı buluyor. Hastamıza mevcut riskleri ve uygun damar yapısı nedeniyle küçük kesi yöntemini uygulamaya karar verdik. Sol meme altından 7 santimetrelik cilt kesisi ile kemik kesilmeden kaburgalar arasından kalbe ulaştık. Kalp akciğer makinasına gerek olmadan ve kalbi durdurmadan baypas ameliyatını gerçekleştirdik. Uygun hastalarda sosyal hayata dönüşlerini iki haftaya indiren bu yöntem kemik ve yara enfeksiyonu riskini de azaltmaktadır. Meme altından ve küçük kesi ile yapılması nedeniyle hastaya ayrıca kozmetik yönden de avantaj sağlamaktadır” dedi.
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinin bu tür ameliyatların yapılabildiği sayılı merkezlerden biri olduğunu ifade eden Prof Dr Önem, “Uzman kadromuzla kalp ve damar ameliyatları alanında dünyadaki tüm gelişmeleri takip ederek sadece bölgemize ve ülkemize değil, aynı zamanda yurt dışından hastalarımıza da çağdaş sağlık hizmeti vermekteyiz” diye konuştu.