Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Sarı, Çin’den dünyaya yayılan ve ölümlere yol açan corona virüsüne karşı en etkin korunma yönteminin hijyen olduğunu belirtti.
PAÜ Hüseyin Yılmaz Kongre Merkezi’nde, idari ve akademik personel ile öğrencilerin katıldığı programda, yeni vorona virüs 2019 (COVID-19) ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Doç. Dr. Tuğba Sarı, yaptığı sunumda, corona virüsün insan ve hayvanlarda enfeksiyona yol açtığını söyledi. Yeni tip virüslerin farklı köken ve türler arasında rekombinasyon ve mutasyonlar sonucu oluşarak hayvanlardan insanlara bulaştığını anlatan Doç. Dr. Sarı, şöyle devam etti:
“SARS-CoV yarasa ve misk kedilerinden, MERS-CoV yarasa ve develerden, COVID-19’un ise yarasa ve karınca yiyen hayvandan (pangolin) insana bulaştığı düşünülmektedir. COVID-19 virüsünün SARS-CoV, MERS-CoV’dan farkı çok daha az ölümcül seyretmesidir. 29 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve vahşi hayvanların satıldığı pazarda dört kişide zatürre saptanması ve bu kişilerden alınan solunum yolu örneklerinin incelenmesiyle yeni bir coronovirus olan COVID-19 saptanmıştır.”
CORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?
Hastalığın nasıl bulaştığına da değinen Doç. Dr. Sarı, “Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması veya burun akıntısı ile çevreye yayılan solunum sıvılarının solunması yoluyla, ya da yüzeylere bulaşmış olan virüsün eller aracılığı ile alınıp göz, burun veya ağıza temas edilmesiyle damlacık ve temas yoluyla bulaşır” dedi.
HASTALIK BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileriyle ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Sarı, COVID-19 enfeksiyonu kuluçka süresinin 14 gün olarak tahmin edildiğini, en sık görülen belirtilerinin “yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, halsizlik ve kas ağrıları” olduğunu ifade etti.
KORUNMA VE TEDAVİ
Virüsten korunmak için yapılması gerekenleri de aktaran PAÜ Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Sarı, korunma ve tedaviye ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
•COVID-19’a karşı aşı veya ilaç bulunmamaktadır
•COVID-19 dahil solunum yolu ile bulaşan tüm virüslerden korunmak için:
•Sabun ve su kullanarak eller sık sık temizlenmelidir;
•Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun bükülmüş dirsek içi veya mendil ile kapatılmalı, mendil kapalı çöplere atıldıktan sonra eller yıkanmalıdır;
•Sağlıklı kişiler yalnızca yeni Corona virüs enfeksiyonu şüphesi olan bir kişiyle ilgileniliyorsa maske takmalı
•Öksürük veya hapşırma varsa maske takılmalıdır
•Maskeler sadece alkol bazlı dezenfektan veya sabun ve su ile sık sık yapılan el temizliğiyle birlikte kullanıldığında etkilidir.