Doğada kendiliğinden yetişen kazayağı otu, daha çok sulak alanlarda hayat buluyor. Tam mevsimi olan kazayağı otu için Çamelili kadınlar bugünlerde sık sık sulak alanlara gidiyor. Ayaklarına lastik çizmeleri çeken kadınlar, suyun soğukluğuna aldırmadan bu otları topluyor. Onların soğukluğuna aldırmadan suya ellerini sokmalarını sağlayan ise lezzetli böreğinin yapılıyor olması.
YEMEĞİ DE TURŞUSU DA ÇAYI DA YAPILIYOR
Kazayağı otunun sadece böreği değil yemeği de yapılabiliyor. Kavurarak ve haşlanarak tüketilebildiği gibi, pirinç ve bulgurla karıştırılarak lezzetli bir menü olarak sofralarda yer buluyor. Yine haşlanıp ya da kavrulduktan sonra üzerine yoğurt ve sarımsaklı sos ilave ederek tüketilebiliyor.
Bol sirke ve tuzlu suyla haşlayıp, süzülmesinden sonra sarımsak ve zeytinyağlı sos ile karıştırarak turşu olarak sofranızda yer açabilirsiniz. Kurutarak çayını da yapabilirsiniz. Bunun için suyun içinde 10 dakika bekletmeniz yeterli.
BİRÇOK HASTALIĞIN PANZEHİRİ GİBİ
Kazayağı otu, içindeki mineral ve vitaminler ile birçok rahatsızlığın da çaresi gibi. Örneğin kansızlık, kan şekerini dengeleme ve kolesterolü dengelemesi ilk akla gelenler. Antibakteriyel özelliği nedeniyle vücudu birçok bakteri kaynaklı hastalıklardan korudu ifade ediliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, mide kasılmalarına iyi gelmesi, sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışması, bağırsak kurdu ve tenyaların vücuttan atılmasını sağlaması, yağının da cilt sağlığına iyi gelmesi kazayağı otunun diğer özellikleri olarak sıralanıyor.