Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Özgün Taban, okulların açılması ile birlikte artan hastalıklara karşı anne-babalara çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmeleri önerisinde bulundu.
Okulların açılması ve sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte okul çağındaki çocuklar için enfeksiyon risklerinin arttığına dikkati çeken Dr Özgün taban, hastalıklara karşı güçlü bağışıklık sisteminin önemli olduğunu belirtti ve yapılması gerekenlere anlattı.
Sağlıklı bir çocuğun yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğin, bu sayının okula başladıkları ilk 1-2 yıl içinde 10-12’ye kadar çıkabileceğini kaydeden Taban, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının virüslere bağlı olarak geliştiğini, bu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanılmasına gerek duyulmadığını ifade etti.
“Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa, enfeksiyon hastalıklara karşıda o kadar güçlü oluruz” diyen Dr Taban, anne-babalara çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
HİJYEN: Kış hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından biri kişisel hijyen kurallarına dikkat etmektir. El yıkamak okula başlayan çocukların hastalıklara karşı korunmasında basit ama etkili bir yöntemdir. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretilmelidir. Öksürme ve hapşırma sonrası ellerin yıkanması, kişisel eşyaların diğer çocuklarla paylaşılmaması konusunda çocuklar uyarılmalıdır.
DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENME: Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli ayrıca vitaminlerden zengin meyve ve sebze tüketimi sağlanmalıdır. Meyve ve sebzeler çocukların bağışıklık sistemlerini doğal yollarla güçlendirmeye destek olur. Şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması ve yeterli miktarda su içilmesi bağışıklık sisteminin sağlığını korumak için önemlidir. Çocukların bağışıklık sistemini desteklemek için A,C ve D vitaminleri önemli rol oynamaktadır. Özellikle D vitamini bağışıklık sisteminin çalışması için gereklidir. D vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin çalışması bozulur ve enfeksiyonlara karşı yatkınlık artar.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli egzersiz çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocuklar yaşına uygun sporları yapması için yönlendirilmelidir.
YETERLİ UYKU: Uyku bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyen önemli bir faktördür. Yeterli ve kaliteli uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çocuklara düzenli uyku alışkanlığı kazandırmak önemlidir.
STRES YÖNETİMİ: Okul ortamına uyum sağlama süreci çocuklarda stres ve endişe seviyesini arttırabilir. Bu gibi durumlarda stres azaltıcı aktiviteler ve önlemler çocuklarda bağışıklığın gelişimi için önemlidir.