Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı

Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Eylül 2017 Cuma - 09:47Güncelleme: 22 Eylül 2017 Cuma - 09:47
Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin iki yıl önce başlattığı “evde diyaliz uygulaması” diyaliz hastalarının yaşamını kolaylaştırıyor. Bu hastalardan birisi olan 32 yaşındaki İlyas Kamil Ata, gündüz işinde çalışıp akşamları evde diyaliz uygulamasını kendisi gerçekleştiriyor.

Böbreğinin yüzde 25’i çalışan ve 4 yıl periton diyaliz tedavisi gören İlyas Kamil Ata, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2015 yılında başlatılan ev hemodiyalizi uygulamasını öğrendi ve hizmetten yararlanmak için başvuru yapıp, gerekli eğitimleri aldı. Üç aylık eğitim sürecinin ardından ev hemodiyalizini kendisi uygulamaya başlayan Ata, tansiyonunu ölçüyor, iğnesini yapıyor, diyaliz hemşiresi gibi tüm işlemlerini kendisi gerçekleştiriyor. Gündüzleri işyerine gidip çalışıyor, akşamları ise diyalizini uygulayabiliyor.

Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı

“EV HEMODİYALİZİ İLE YAŞAM KALİTEM ARTTI”

Sunulan bu hizmetten memnuniyetini dile getirmek için Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk’ü ziyaret edene Ata, ev hemodiyalizinden sonra hayatının çok daha kolaylaştığını, hastalığın çalışma hayatının ve sosyal yaşantısının etkilenmediğini söyledi. Ata, “Gece diyalizimi yapıp gündüz işe gidebiliyorum. Sosyal yaşantıma da herkes gibi devam ediyorum. Arkadaşlarıma vakit ayırabiliyorum, sinemaya, bowlinge gidebiliyorum. Hiçbir sosyal aktiviteden geri kalmıyorum. Ev hemodiyalizi sayesinde hayat standardımız ve yaşam kalitemiz yükseldi. Tüm diyaliz hastalarına daha rahat bir yaşam için ev hemodiyalizini tavsiye ediyorum. Bu uygulamanın Denizli”de başlaması bizim için büyük bir şans” dedi.

Evde hemodiyaliz yaşamını kolaylaştırdı

ÖZTÜRK: DİYALİZ HASTALARINI EV HEMODİYALİZİNE BEKLİYORUZ

Türkiye’de devlet hastaneleri arasında evde hemodiyaliz uygulamasının ilk kez Denizli’de başlatıldığını anımsatan Genel Sekreter Berna Öztür ise, “Normal hemodiyaliz için hastalar haftada en az üç gün diyaliz merkezine gitmek zorunda. Gündüz günde en az 4 saat makineye bağlı kalıyorlar. Kliniğe gidip gelme ve diyaliz sonrası yorgunluğu ile birlikte tüm gün tedavi ile geçiyor. Kısacası hastalar hayattan, iş yaşamından ve sosyal yaşamdan tamamen kopuyorlar. Evde Hemodiyaliz de ise hastalar evlerinde diyaliz görüyorlar. Gece uyurken bunu rahatlıkla yapabiliyorlar. Bunun için 3 aylık eğitimden sonra başarılı olan hastaların evlerine makine tertibatı ücretsiz olarak kuruluyor. Ev Hemodiyalizi tedavisine başlayan hastalar, daha dinç bir beden ve kaliteli sosyal yaşamla birlikte sağlıklı bireylerden farksız hale geliyorlar. Bunun en güzel örneğini İlyas Bey’de görüyoruz. Ev Hemodiyalizinden yararlanmak için diyaliz hastalarını Diyaliz Merkezimize bekliyoruz” diye konuştu.