Dr. Baraz’dan kan vereceklere uyarılar – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Dr. Baraz’dan kan vereceklere uyarılar

Dr. Baraz’dan kan vereceklere uyarılar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Kasım 2017 Pazartesi - 14:03Güncelleme: 6 Kasım 2017 Pazartesi - 14:03
Dr. Baraz’dan kan vereceklere uyarılar

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi dahiliye uzmanı Dr. Lale Saka Baraz, kan bağışının önemini vurgularken, bağışçıların dikkat etmesi gerekenleri sıraladı ve bunlara titizlikle uyulmasını istedi.

Dahiliye uzmanı Dr. Lale Saka Baraz, ülkemizde yeterli ve düzenli kan bağışı yapılamadığı için hastaların kan ihtiyacının karşılanmasında ciddi zorluklar yaşandığını, Avrupa’da yüksek olan kan bağışlarının ülkemizde düşük kaldığını belirtti.

Dr. Baraz, 50 kilonun üzerinde, 18 – 65 yaş aralığında, hemoglobin ölçümü normal olan sağlıklı kişilerin kan bağışında bulunabileceğini, erkeklerin 90, kadınların ise 120 günde bir kan bağışı yapabileceğini söyledi. Dr. Baraz, “Kimler kan bağışlayamaz?” sorusuna “Vücut sıcaklığı 37,5 dereceden yüksek seyredenler, kalp krizi rahatsızlığı geçirenler, damar yolu ile uyuşturucu bağımlısı olanlar, kanı etkileyecek ilaç kullananlar, nabzı çok düşük ve çok yüksek olanlar, son üç yılda sıtma hastalığı geçirenler, kanda pıhtılaşma sorunu bulunanlar kan bağışında bulunamaz” yanıtını verdi.

Aşırı alkol tüketenlerin, doku ve organ nakli yaptıranların, bulaşıcı sarılığı olanların kan bağışı yapamayacağı uyarısında bulunan Dr. Baraz, soğuk algınlığı sırasında da kan vermek için birkaç gün beklenilmesini, son bağışın üzerinden en az iki ay geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.