Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Huriye Ak, “ekmeği kes, kilo ver” sözünün bir şehir efsanesi olduğunu, sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyette ekmek yenilmesi gerektiğini belirtti.
Özellikle yaz ayları yaklaşırken, daha sağlıklı ve ince görünebilmek için birçok kimse hızlı kilo verdirecek diyetler uyguluyor. Ancak hızlı kilo vermek için, özellikle tek tip beslenmenin uygulandığı ya da uzun süren açlıkların yaşandığı ayda 10 kilo vermeyi bile vadeden beslenme programları pek çok sağlık sorununa yol açıyor.
Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Huriye Ak, bu tarz diyetlerle kilo verildiğinde, yağ kaybından daha çok su kaybı yaşandığını, tıbbi olarak haftada yarım veya 1 kilogram arası kilo verilmesinin uygun olduğunu belirterek, zayıflamanın diyetisyen tarafından özel planlanmış ve hayat boyu sürdürülebilir diyetlerle sağlanmasını önerdi. İşte Diyetisyen Ak’ın zayıflama önerisi:
Sabah kahvaltısı yapmadan güne başlayanlar içinde kilo vermek oldukça zordur. Çünkü metabolizma, uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapınca hızlanmaya başlamaktadır. Aksi takdirde kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalınırsa, yavaşlamış metabolizma hızına karşın artmış bir iştahla daha çok yemek kaçınılmaz olacağından kilo almak da beklenilen bir sonuçtur. Sabahın erken saatlerinde dengeli şekilde kahvaltı yapma alışkanlığı kişinin metabolizmasının hızlanmasını sağlayacağından daha rahat kilo vermesine yardımcı olacaktır. Ne yenirse yensin mide 4 saat içerisinde boşalacağından, bir sonraki öğünde fazla yemeği engelleyebilmek için mutlaka 2-2,5 saatte bir beslenmekte fayda vardır. Kişi bu sayede daha az yediğini fark edecektir. Sağlıklı beslenme için günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir. Öğün atlamamak hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçecektir.
Ekmeksiz diyet olmaz… Bu cümleyi akıldan çıkarmamakta ve ‘ekmeği kes, kilo ver’ diyet efsanesine kanmamakta fayda var. Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyette ekmek yemek gerekiyor. İştahı kontrol etmek, tatlıya karşı zaafı azaltmak ve bel çevresindeki yağlanmandan çabuk kurtulmak için tam tahıllı ekmeklerden her öğünde 1-2 dilim tüketilmeli.
Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin. Lokmalarınızı iyice çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız önemli bir eylem olacaktır.
Günde en az 2-2,5 litre su tüketin. Su içmek için susama hissini beklemeyin. Güne oda sıcaklığında bir bardak dolusu su içerek başlayın. Öğünlerden önce ve öğün aralarında su içmeyi unutmayın. Su ihtiyacınızı çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerle karşılamak yerine vücudunuzu su ile arındırın.
Mevsimin taze meyvelerinden öğün aralarında mutlaka tüketmeye çalışın. Kabuklu yiyebileceğiniz meyveleri kabuklu tüketin. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyerek hem vitamin kayıplarını önlemiş hem de posa alımı sağlamış olursunuz.
Fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler, salam, sosis, sucuk benzeri şarküteri ürünleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler, yağ içeriği yüksek hazır gıdalar gibi kalorisi yüksek fakat hacmi küçük yiyecekler tüketmek kilo vermeyi engellemektedir. Örneğin 100 gram ay çekirdeğinde ortalama 600 kalori, 5 adet fındıkta ise 50 kalori bulunmaktadır. Tüketilen miktarların küçük olduğu düşünülse de bu yiyecekler kilo alımına yol açacaktır.
Metabolizmayı hızlandıran en temel faktör fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Yapılacak sporun türü kişiye göre değişebilir. Eğer kişilerin yürüyüş açısından herhangi bir sağlık sorunu yoksa haftada 2 ya da 3 gün 45 dakikalık orta tempolu yürüyüş yapmalarında fayda vardır. Günlük hayatlarında da yakın mesafelerde araba yerine yürüyüş tercih etmek, ev işleriyle uğraşmak, dans etmek gibi fiziksel aktivitelerini arttırıcı hareketlerde bulunmaları fazladan kalori yakılmasını sağlamaktadır.
Diyet, kişiye özel planlanmalıdır. Bu nedenle popüler diyet listelerini uygulamaktan vazgeçmekte fayda vardır. Kalıcı kilo kaybını ancak ve ancak size özel planlanan dengeli bir beslenme programı ile başarabilirsiniz.