Diyabet hastalarına diyet ve egzersiz uyarısı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Diyabet hastalarına diyet ve egzersiz uyarısı

Diyabet hastalarına diyet ve egzersiz uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Kasım 2023 Pazartesi - 14:31Güncelleme: 13 Kasım 2023 Pazartesi - 14:31
Diyabet hastalarına diyet ve egzersiz uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr İffet Dağdelen Duran, diyabet hastalığında egzersiz, beslenme ve diyetin önemine dikkati çekerek, “diyet ve egzersiz diyabet için olmazsa olmazlardandır” uyarısını yaptı.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İffet Dağdelen Duran, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşam kalitesini etkileyen ve hasta sayısı giderek artan diyabete ilişkin öneri ve uyarılarda bulundu.

Dünya’da 2019 yılında 460 milyon kişinin diyabetli olduğunun belirlendiğini, 2045 yılında 700 milyonu geçeceği öngörüldüğünü belirten Dr Duran, diyabetin en çok bilinenlerinin tip 1 ve tip 2 olduğunu, bunların dışında latent otoimmun diyabet, gençlikte ortaya çıkan erişkin başlangıçlı diyabet, neonatal diyabet gibi başka tiplerinin de görüldüğünü ifade etti.

Tip 1 diyabet hastaları insülin tedavilerine uyduklarında, diyet, egzersiz ve yaşam kalitelerine dikkat ettiklerinde sıkıntısız bir yaşam sürdürdüklerini anlatan Dr Duran, “Bu hastalıkta sürekli bir insüline bağımlı olarak yaşamak zordur. Fakat bu koşullara dikkat ederlerse çok rahat yaşamlarına devam edebilmektedirler” ifadelerini kullandı.

Tip 2 diyabetin ise özellikle 30 yaş ve üzerinde daha çok görüldüğünü kaydeden Dr Duran, “Bu hastalarda obezite beraberinde olmakla birlikte ailede de tip 2 diyabet öyküsü görmekteyiz. Diyet ve egzersiz, bu hastalar için olmazsa olmazdır. Yani sadece ilaç tedavisi başlandı bunları kullanacağım diye düşünmesinler, bu hastaların diyetlerine ve egzersizlerine mutlaka ama mutlaka uymaları gerekmektedir. Beraberinde de ilaçlarını kullanmalıdırlar. Bir süre sonrasında insülin de hastalara başlanabilmektedir” dedi.

Diyabet hastalığında risk grubundaki kişilerin üç yılda bir takip edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Dr Duran, “Diyabet hastalığında tanı konulması için yapılması gereken testler vardır; açlık kan şekerine bakılması bu hastalar için uygun olmaktadır. Ailesinde; birinci derece akrabalarında tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, sedanter (hareketsiz) yaşam olanlarda, daha önce gebelikte kan şekeri yüksekliği tespit edilenlerde, üç yılda bir diyabet tanısı için gerekli testlerin yapılması çok önemlidir. Herkesin sedanter yaşamdan yani sağlıksız, hareketsiz yaşamdan uzak durması, mümkün olduğunca fiziksel egzersizler yapması, diyetine dikkat etmesi, diyabet hastalığından korunmak ve bu hastalığa hiçbir zaman yakalanmamak için olmazsa olmazımızdır. Yaşamak için, sağlıklı olmak için, daha iyi bir yaşam sürdürebilmek için egzersiz ve diyetlerimize dikkat edelim” diye konuştu.