Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinin çeşitli birimlerinde görev yapan personel, coronavirüs vakaları nedeniyle diken üstünde. Coronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadelede “pandemi hastanesi” olarak ilan edilen kurumda, profesörden asistan ve hemşirelere uzanan halkada görev alan personelde COVID’li sayısının arttığı, tıbbi malzeme konusunda sıkıntılar yaşandığı iddia ediliyor. Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer ise, coronavirüs testi pozitif çıkan ve belli süre izolasyona tabi tutulan personel sayısının Türkiye genelindeki sağlık kurumlarındaki ortalamanın altında olduğunu savundu.
Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan, ülkemizde de dün itibariyle toplam vaka sayısı 74 bin 193’e, toplam vefat sayısı bin 643’e ulaşan coronavirüs salgını, vatandaşlar kadar, onların tedavisinde görev alan sağlık personelini de tehdit ediyor. Bu noktada son günlerde gözler PAÜ Hastanesine çevrilmiş durumda. Nedeni ise salgının tedavisindeki önemli sağlık kurumlarından olan PAÜ Hastanesinde, personelin de coronavirüsle ilgili sıkıntılar yaşadığı iddiaları.
CORONAVİRÜSÜN GÖRÜLDÜĞÜ BÖLÜMLER
İddialara göre, coronavirüs vakalarının tedavisinde öne çıkan hastanenin enfeksiyon bölümünde 2 asistana virüs bulaştığı ve testlerinin pozitif çıktığı, 6 asistanın bir hafta karantinada kaldığı, 2’sinin halen karantinada olduğu bildiriliyor.
Anestezi ve yoğun bakım bölümünde 6 asistanın coronavirüs testlerinin pozitif olduğu, 10 asistanın bir hafta izole olarak tutulduğu, kardiyoloji bölümünde 2 asistan ve 5 hemşirenin virüs testinin pozitif çıktığı ifade ediliyor.
Kadın doğum bölümünde de coronavirüslü personel bulunduğu, test sonuçları pozitif çıkan personelin virüsü ailelerine de bulaştırdığı öne sürülüyor.
TIBBİ MALZEME EKSİKLİĞİ İDDİALARI
PAÜ Hastanesinin çeşitli bölümlerde görev yapan personel salgınla mücadelede yoğun mesai harcarken, coronavirüsle boğuşmalarına bir de tıbbi malzeme konusunda yaşanan sıkıntıların eklendiği, Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bir hafta öncesine kadar personelin maske, eldiven, koruyucu tulum gibi malzemelere yeterli miktarda sahip olamadığı, kullanım süresi 6-8 saat olan maskelerin 2-3 gün kullanılmak zorunda kalındığı, dağıtılan maskelerin bazılarının iplerinin koptuğu ve personelin zımbalayıp kullandığı iddialar arasında.
Malzeme eksikliğine bir başka örnek olarak istenilen miktarda tahsis edilmemesi gösteriliyor. Hastane yönetiminin 50 cerrahi maske talep edildiğinde 20 tane verdiği, 50 TBC maske talep edildiğinde 15 tane verildiği, 5 tıbbi atık kabı talep edildiğinde 2 tane verildiği kaydediliyor.
BAŞHEKİM TÜRKÇÜER, İDDİALARI İÇİN NE DEDİ?
Bu iddialar üzerine PAÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Türkçüer ile görüştük. Tıbbi malzeme eksikliği şikayetlerinden coronavirüse yakalanan personele kadar gündemdeki iddiaları sorduğumuz Prof. Dr. Türkçüer, şunları söyledi:
“Türkiye genelindeki pandemi hastanelerinde coronavirüs testi pozitif çıkan ve şüpheli görülen personel sayısı neyse, Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde onlardan fazla değildir. Sayı veremem ama bunu biliyoruz. Hastanenin kapasitesine baktığımızda coronavirüs testi pozitif çıkan personel sayısı az diyebiliriz.
Örneğin hasta, astım şikayetiyle geliyor ama sonra testi pozitif çıkıyor. Başlangıçta bu bilinmediği için temaslı personeli bulaşıya yol açmaması için hemen izole ediyoruz. İzole ettiğimiz her personel COVID değil ama tereddüdü ortadan kaldırmak için bunu yapıyoruz.
COVID testi pozitif çıkan hastayla temaslı personeli, diğer personele bulaştırma riskini ortadan kaldırmak için sonuç alınıncaya kadar izole ediyoruz. Sonuç olumlu çıktığında göreve devam ettiriyoruz. Bu nedenle hizmet aksaması yok. Dedikodu ile abartılıyor. Devlet ve özel hastanelerdeki personelde de benzer durum var.
Çalışma süresi 6-8 saat. Bunu sağlayacak rotasyon sistemini kurduk. Ama bu personel mesai saati dışında yakın çevresi veya arkadaşlarıyla bir araya geliyor. Virüs kapmaları konusu dış çevredeki temas kaynaklı da olabilir.
Hocalarımız coronavirüs bulaşısı konusunda hassas. Şüpheli personel tespit edildiğinde hemen izoleye ediyoruz. Güvenli ortamı tesis anlamında bunu yapıyoruz. Şu unutulmamalı, her izole edilen pozitif anlamına gelmiyor.
Yüksek riskli temaslı durumlarda personeli 5 gün evine gönderiyoruz izole kalması için. Test sonuçları negatif olduğunda çalışmaya devam ediyor. Pozitif çıkanları da karantinaya alıyoruz.
Hiçbir bölümde koruyucu malzeme eksikliği yok. Bölüm hemşiresi ne kadar malzemeye ihtiyaç var biliyor. Ana depomuzda yeterli malzeme var. Bazen 50 isteniyor ama ihtiyaç olan 50 değil daha az. Bölüm hemşiresi bunun planlamasını yapıyor.
Örneğin N95 maske isteniyor. Ama bunun idari katta kullanılmasına gerek yok. N95 maske, siperlik yoğun bakımda lazım. Ona göre veriyoruz, israfı önlemeye çalışıyoruz. Korkunun aklın önüne geçtiği zamanlarda israf yaşanıyor. Önlemek adına konrollü dağıtıyor ve zimmetliyoruz. Çünkü kaynaklar sonsuz değil.”