SMA’lı 2 bebek dünyaya geldi, 9 çiftin taşıyıcı olabileceği tespit edildi – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. SMA’lı 2 bebek dünyaya geldi, 9...

SMA’lı 2 bebek dünyaya geldi, 9 çiftin taşıyıcı olabileceği tespit edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Eylül 2023 Çarşamba - 11:13Güncelleme: 13 Eylül 2023 Çarşamba - 11:13
SMA’lı 2 bebek dünyaya geldi, 9 çiftin taşıyıcı olabileceği tespit edildi

Denizli’de, koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde yapılan taramalarda 9 çiftin SMA taşıyıcısı olma ihtimalinin tespit edildiği, son 2 yılda 2 bebeğin SMA’lı olarak dünyaya geldiği bildirildi.

İl genelinde yürütülen koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi veren Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, sağlıkta hasta olunduğunda hastaneye gitmenin geldiğini, ancak birinci basamakta doğumdan ölüme kadar koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulduğunu, sağlıklı yaşayabilmek adına yapılacak tüm çalışmaları, tüm taramaları, testleri ve sağlık okuryazarlığı bilgilendirmesini içerdiğini belirtti.

Aile hekimliği sisteminin yanında toplum sağlığı merkezleri, kanser taramalarını yapılan KETEM’ler, Sağlıklı Hayat Merkezleri gibi sağlık kuruluşlarının hizmet sunduğunu, tarama çalışmaları yapıldığını anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“9 ÇİFTİN SMA TAŞIYICISI OLMA İHTİMALİ VAR”

“Evlilik için başvuran çiftlerimizde rutin taramalarımız var. Bunlardan iki tarama çok önemli olup biri talasemi taraması, bir diğeri de tüm illerde yaygın yapılan SMA taramalarıdır. Bu taramalarda öncelikle erkek eş adayından kan alınıyor. Numunede SMA taşıyıcılığı şüphesi gözlemlendiğinde kadın eş adayından da kan alınarak test yapılıyor. Çiftin her ikisinin de SMA tarama sonucu pozitifse bu çiftlerin SMA’lı bir bebeğe sahip olma ihtimalleri var. Sağlıklı bir bebekleri olması için hamilelik öncesinden başlayarak Pamukkale Üniversitemizin Genetik Danışma Merkezinde tüm bu çiftlerimize danışmanlık veriyor, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız evlilik öncesi taramalarda 9 çiftimizin SMA taşıyıcısı olma ihtimalini tespit ettik ve şu anda onlara genetik danışmanlık veriyoruz. Talasemi de aynı SMA gibidir ancak taşıyıcılar evlendiğinde hasta bir çocukları olma ihtimali vardır. Yine bu taramalar başlamadan önce evlenen ve şu anda çocuk düşünen çiftlerimiz de bu taramaları yaptırabilmektedirler.”

SMA’LI 2 BEBEK DOĞDU

Öztürk, 2022 yılında yeni bir taramaya daha başladıklarını, bebeklerde de SMA taraması yapıldığını, 2022 yılında 1, 2023 yılında da 1 olmak üzere 2 bebeğin SMA’lı olarak dünyaya geldiğini söyledi. Tanıları çok erken konulan bu bebeklerin, üniversitede takip ve tedavilerinin devam ettiğini kaydeden Öztürk, “Bebeklerden topuk kanı alarak pek çok taramalarını gerçekleştiriyoruz. Buradaki hedefimiz de bazı enzim eksikleri ile doğan bebeklerin ciddi hastalıklarının ortaya çıkmasını engellemek. SMA taraması da bunlardan biridir” dedi.

Erken tanının hayat kurtardığını ifade eden Öztürk, çocuklarda işitme taramaları, okul çağında görme ve diş taramaları, ilerleyen yaşlarda aile hekimleri aracılığıyla kronik hastalıkların taramalarını yaptıklarını, “Pembe Şehir” projesiyle kanser çalışmalarının sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

DENİZLİ (İHA)