Sigara bıraktırma eğitimleri veriliyor – D20Haber
21.04.2025, Pazartesi
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sigara bıraktırma eğitimleri veriliyor

Sigara bıraktırma eğitimleri veriliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Mart 2022 Perşembe - 13:00Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe - 13:00
Sigara bıraktırma eğitimleri veriliyor

Denizli’de “Gönül Ver” programında görev alan gönüllüler, kamu kurum ve kuruluşları ile derneklere giderek sigara bırakma eğitimleri veriyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından tütün kontrol çalışmalarının bilinirliğinin artırılmasını sağlamak ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “Görev Bende” programının ikinci fazı olan “Gönül Ver” programı Denizli’de başladı. Proje kapsamında tütün ve tütün kullanımının zararları konusunda bilgilendirmeler yapılacak ve sigarayla mücadele edilecek.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi koordinesinde Gönül Ver programı kapsamında ilk eğitimler Denizli İbrahim Cengiz Özel Eğitim Meslek Lisesi ile Tapu ve Kadastro 18. Denizli Bölge Müdürlüğü’nde yapıldı. Aile Hekimi Dr Engin Mengü tarafından verilen eğitimlerde, sigaranın zararları ve bırakma yolları konusunda bilgilendirme yapıldı ve sigara bırakmak isteyenler sigara bırakma poliklinikleri ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na yönlendirildi.

Haberin DevamıReklam




Denizli İl Sağlık Müdürü Uz Dr Berna Öztürk, konuyla ilgili “İnsan ağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara ve tütün ürünlerinin kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı, bireyi ve ülke ekonomisini de olumsuz etkilemektedir. Sağlık açısından ele alırsak sigarayı bırakanlar, bunun olumlu sonuçlarını hemen dakikalar içinde alabilmektedir. Örneğin sigarayı bırakınca yarım saat içinde kalbin dakikadaki atım sayısı ve kan basıncı normal düzeyine iner. Birkaç gün içinde ağız tadı düzelir ve kişi yediği yemekten daha çok tat almaya başlar, birkaç ay içinde rahat nefes alabilir hale gelir. Bir yıl sonra kalp krizi geçirme olasılığı yarıya inmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra 15 yıl geçince kanser ve diğer hastalıkların meydana gelme riski sigara içmeyen kişilerle benzer hale gelmektedir” açıklamasını yaptı.

Sigarayla yürütülen mücadelede gönüllü eğitmenlerin kamu kurumlarında, derneklerde, belediyelerde, fabrikalarda eğitimler vererek sigaranın zararlarını anlattığını kaydeden Öztürk, sigarayı bırakmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı Sigara Danışma Hattı Alo 171’i arayarak destek alabileceğini ve sigara bırakma polikliniklerine başvuruda bulunabileceğini sözlerine ekledi.