Denizli Tabip Odası Başkanı Erbay, gün gün ildeki coronavirüs sayısını açıkladı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli Tabip Odası Başkanı Erbay, gün...

Denizli Tabip Odası Başkanı Erbay, gün gün ildeki coronavirüs sayısını açıkladı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 23 Eylül 2020 Çarşamba - 10:31Güncelleme: 23 Eylül 2020 Çarşamba - 10:40
Denizli Tabip Odası Başkanı Erbay, gün gün ildeki coronavirüs sayısını açıkladı

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Rıza Hakan Erbay, ildeki pozitif coronavirüs (COVID-19) sayısını gün gün paylaşırken, salgının ciddi boyutlara ulaştığını, kontrolden çıkmasını önlemek ve sahadaki sağlık çalışanlarına destek için Denizlilileri zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaya davet etti.

Denizli’de eylül ile birlikte son aya göre coronavirüs salgını ciddi artış gösterdi. COVID-19 testlerindeki pozitif sayısı artık üç haneli rakamlarla telaffuz ediliyor. Hastanelerde yataklı tedaviye alınanların sayısının ise son birkaç günde 20-25’e ulaştığı belirtildi.

“10 GÜN ÖNCESİNE GÖRE CİDDİ YÜKSELİŞ VAR”

D20HABER.COM Genel Yayın Yönetmeni Engin Ünal’a coronavirüs salgınıyla ilgili bilgi veren Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Rıza Hakan Erbay, Denizli’nin 10 gün öncesiyle kıyaslandığında ciddi yükseliş olduğuna işaret ederek, “Hep birlikte duyarlı davranmalı, alınan önlemlere, maske, mesafe ve temizlik kuralına uymalıyız. Mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıyız, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıyız” çağrısını yaptı.

4 GÜNE BAKILDIĞINDA RAKAMLAR 200-300 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Günlük rakamları da paylaşarak coronavirüs salgının yükselişine dikkat çeken Prof Dr Erbay, “PAÜ’ye günlük 50-60 kişi geliyor. Bunlardan 20-25’inin test sonucu pozitif çıkıyor. Bunlardan bir kısmı yoğun bakıma alınıyor, bir kısmı entübe durumda. Meslektaşlarımızdan gelen bilgiler, il genelinde vaka sayısının yükseldiğini gösteriyor. 18 Eylül’deki pozitif vaka sayısı 300, 19 Eylül’deki pozitif vaka sayısı 200, 20 Eylül’deki pozitif vaka sayısı 220, 21 Eylül’deki pozitif vaka sayısı 250 dolayında” açıklamasını yaptı.

ZATÜRRE VE GRİP AŞISIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Salgındaki artışla birlikte zatürre ve grip aşısı konusunun artan yoğunlukla gündeme taşındığını anımsatan Prof Dr Erbay, “Zatürre aşısı sıklıkla soruluyor. Bu aşı riskli gruplara öncelikli olarak yapılıyor. Örneğin daha önce akciğer ile ilgili hastalık geçirmiş olan, 65 yaş üzerindekiler, diyabet, kalp, böbrek gibi rahatsızlığı olanlara zatürre aşısı uygulanıyor. Pnömoni olanlarda bu aşı bağışıklığı güçlendiriyor, COVID-19’a yakalanması durumunda hafif geçirmesini sağlıyor. Bu aşı, aile sağlığı ve aşı merkezlerinde yapılıyor. Grip aşısı henüz yok. Ekim-kasım itibariyle geleceği söyleniyor. Öncelik riskli grupların olacak. Onlara ücretsiz yapılacak. Bunun dışında ‘risk taşımak istemiyorum’ diyerek aşı yaptırmak isteyenlere ise aşı uygulaması ücretli olacak” dedi.

İSTİFA VE EMEKLİLİK İSTEYENLERE DİKKAT ÇEKTİ

Sağlık çalışanların durumuna da değinen Prof Dr Erbay, “Salgın sürecinde sahada canla başla çalışıp, mücadele eden sağlık personeli giderek yoruluyor. Bugün bana bir şey olur mu, virüs kapar mıyım, kaptığı virüsü eşime, çocuklarıma bulaştırır mıyım endişeleri ve yoğun çalışma ortamı sağlık çalışanlarını yoruyor. Bu da emeklilik isteme ve istifalara neden oluyor” diye konuştu.