Ardıç: Şehir Hastanesi bir an önce bitirilmeli – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Ardıç: Şehir Hastanesi bir an önce...

Ardıç: Şehir Hastanesi bir an önce bitirilmeli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Nisan 2023 Çarşamba - 13:28Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe - 23:11
Ardıç: Şehir Hastanesi bir an önce bitirilmeli

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, müteahhidin iş bıraktığı ve 3,5 kat maliyet artışı ile yeniden ihalesi yapılan Denizli Şehir Hastanesinin bir an önce bitirilerek hizmete alınması gerektiğini belirtti.

• TIKLAYIN | Denizli Şehir Hastanesi 3. kez ihale edildi, maliyeti 3,5 kat arttı

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, bu yılın ağustos ayında hizmete alınması planlanırken üçüncü kez ihalesi yapılan ve şu ana kadar inşaatın çok az kısmı yapılabilen Denizli Şehir Hastanesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hastanelerin hizmete devam edebilmesi bakımından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çeken Prof Dr Ardıç, kentte en fazla endişe duydukları sağlık kurumlarından birisinin Denizli Devlet Hastanesi olduğunu dile getirdi. Bu nedenle Denizli Şehir Hastanesinin bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Ardıç, şöyle devam etti:

“Soru şu: Denizli’de yapılan şehir hastanesi bizim için ne kadar önemli? Bu sorunun iki yönü var. Bir tanesi şehir hastanelerinin yapım ve işleri. İkincisi Denizli’deki şehir hastanesi ile ilgili. Tabip Odası iki hafta önce depremle ilgili bir rapor yayınladı. Yapılması gereken önlemleri sıraladı. Bunların birinci maddesi kamu veya özel hastanelerinin hepsinin deprem güvenliği testlerinin yapılması ile ilgiliydi. Bizim en çok endişe duyduğumuz hastanelerden birisi Denizli Devlet Hastanesi, eski yapısıyla… Bu yüzden Denizli’de bir şehir hastanesinin yapılıyor olması çok önemli. Bir an önce hastanenin bitirilip Denizli Devlet Hastanesinin oraya taşınması gerekiyor. Hem hastaların güvenliği hem de çalışanların güvenliği açısından.”

“KAMU ORTAKLIĞIYLA YAPILANLAR EN BÜYÜK SIKINTILARDAN”

Şehir hastanelerinin durumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ardıç, “Şehir hastaneleri diğer taraftan değerlendirdiğimizde iki tür kamu hastanesi var. Biri kamu özel ortaklığı ile yapılan diğeri kamunun kendisinin ihale ederek yaptığı şehir hastaneleri” diyerek, şunları söyledi:

“Kamu özel ortaklığı ile yapılan hastaneler hem maliyet açısından değerlendirildiğinde hem de hizmet açısından değerlendirildiğinde hakikaten içimizdeki en büyük sıkıntılardan biri. Benim yıllarca yöneticilik yapmış biri olarak kendimi usulünce ifade etmekte zorlandığım konulardan biri. Bu güne kadar yapılan şehir hastanelerine 130 milyar lira kira ve hizmet bedeli ödenmiş. Bu bedelle bile orta ölçekli yüzlerce hastane yapmak mümkün olabilecekken, ona paraların ödenmesi hakikaten büyük sıkıntı. Projeksiyonlara göre 2045 yılına kadar şu anda 2022 yılında açılmış hastanelerin ödenecek kira ve hizmet bedeli 78 milyar dolara ulaşıyor. Ödeneklerin bu kadar sıkıntı olduğu kamuda bunun ne kadar büyük bir para, bununla yapılabilecek işlerin ne kadar büyük işler olduğunu düşündükçe hakikaten insanı afakanlar basıyor. Hakikaten çok üzülüyorum.

“KAMU İHALESİYLE YAPILMASI BÜYÜK ŞANS”

Denizli özeline geldiğimizde Denizli Şehir Hastanesinin kamu ihalesi ile yapılması büyük bir şans. En azından bir kara delik olmayacak Denizli hastanesi için. Ama tek bir hastane olarak yapılması, bin yataklı olması, şehir hastanelerinin hizmet modellerinde olması biraz sıkıntı. Bizler, bu işte çalışanlar genellikle 300 yataklı civarında modern hastanelerin ikinci basamak hizmetini çok iyi verebileceğini, çok daha verimli olabileceğini biliyoruz. Ama yapılmış, temel atılmış. Üç kez ihalesi yapılmış. Bir an önce bitmeli ki, bizler daha güvenli, hastalarımız daha güvenli, daha huzurlu bir ortamda çalışma fırsatı bulsun. Şehir hastaneleri modelinin tartışmaya devam edilmesi lazım. Sağlık sistemimiz için önemli. Gelecekte bu modelle devam edersek hiçbir şekilde sağlık hizmetinin rasyonel olarak yönetilmesi mümkün olmayacaktır.”